Nyelvtanításhoz, de a siketek beszédtanításához is használható az a program, amelyet a Miskolci Egyetemen fejlesztenek . A program alapja egy háromdimenziós fejmodell, amely képes hangokat formálni, pislog és arcmimikája is van, így a virtuális bemondó majdnem teljesen olyan, mint az igazi.

Júliát, a virtuális bemondót a Miskolci Egyetemen alkották, a nevét is a kutatók adták. Az arc egy számítógépes program segítségével képes hangokat formálni. A programban több modell is van. Egyik emberi hangon, a másik géphangon szólal meg. Közös bennük, hogy az arcok érzelmeket tudnak kifejezni, pislognak, és még a szemöldökmozgásuk is élethű – mondta Mátyás János fejlesztő mérnök.

A modell arcát átlátszóvá is tehetik, így jobban meg lehet figyelni például a nyelvmozgást. Ez pedig a siketek beszédtanításához nyújthat segítséget – mondta el Czap László, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának tanszékvezetője.

A programfejlesztést több hallgató diplomamunkájában dolgozta ki az elmúlt években. A kutatás tovább folyik a Miskolci Egyetemen, már elkészült egy beszédprogram, amely a külföldiek magyar nyelvtanulását segíti.