A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés legutóbbi ülésén határozott arról, hogy átszervezi az irányítása alatt álló intézményeket és felhatalmazta a főjegyzőt, hogy hozzon létre az előkészítő munka elvégzésére a hivatal és az érintett intézmények munkatársainak bevonásával az átszervezés szakmai irányultságának megfelelő munkacsoportokat.

 

– A három másik kórházigazgató társammal (a szikszóival, az izsófalvival és a mezőkövesdivel) hiába vártuk az értesítést, hogy beválasztottak bennünket bármelyik munkacsoportba, tudomásunk szerint az átszervezés kidolgozásában való részvételre egyedül a megyei kórház főigazgatóját kérték föl.

Ezzel párhuzamosan azonban terjedt a hír arról, hogy a kórházakat közös irányítás alá vonják, s egyszersmind bizonyos tevékenységek kiszervezése várható – erősíti meg dr. Kása Miklós, a miskolci Szent Ferenc Rehabilitációs Kórház igazgatója. – Azonban sem a jobb minőségre, sem a költségmegtakarításra nincs garancia.

A dolgozóink körében nagy a bizonytalanság, lépten-nyomon megállítanak, mi igaz a kiszivárgott hírekből, minthogy féltik az állásukat –tette hozzá. – A betegekről eddig egyetlen szó sem esett. Nagy reményeket fűztünk a kormány egészségügyi programjához, amely a betegutak figyelembevételével új típusú ellátásokban gondolkodik.

Nem értem, miért nem várjuk meg a kormány egészségügyi programjának elfogadását, s ahhoz igazodva kezdenénk az átalakításhoz. Ráadásul olyan négy kórháznak és dolgozóinak kell tartaniuk a kedvezőtlen átalakítástól, amelyek mindegyike plusszal zárta az évet, a miénk 200 millió forinttal. Attól tartunk, a tervezett kiszervezésekkel a nyereség a vállalkozók felé vándorol ezentúl, ahelyett, hogy a betegellátásba forgatnánk vissza – fejtette ki dr. Kása Miklós.
Forrás. Észak-Magyarország, webbeteg.hu