A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája az alábbi tájékoztatást adja ki a lakosság eladósodottságát reprezentáló adatokról, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megye helyzetét kívánja bemutatni A megismert helyzetkép birtokában a döntéshozók hatékony lépéseket tudnak meghozni és időben fel tudnak készülni a megnövekedett szociális problémák elhárítására.

Az adatok tájékoztató jellegűek, részben azért, mert folyamatosan változnak., így egyes elemeiben becsléseken alapulnak A becsléseknél az alsó értékeket vesszük figyelembe. Ettől 10%-os eltérés első sorban felfelé elképzelhető.
A megye lakossága 692 ezer fő körül alakul. A hiteleket 90 napnál régebben nem fizetők száma megközelíti a 6.300 at. Nagyjából még ugyanennyi a már felmondott hitelszerződések száma. Is Ez egy átlagos négy fős családot figyelembe véve 50,400 főt érinthet. Ennek kb. a kétszerese, akik más egyéb hitel tartozások vagy közüzemi tartozások miatt nehéz helyzetbe kerültek, vagy végrehajtás alatt állnak. Számokra lefordítva ez Ózd és Sárospatak összlakosságának kétszeresét érintő problémát jelent. A közvetlen veszélyben levők száma megyei szinten a lakosság kb. 15%-át érinti.
A megye fokozottan hátrányos helyzetű, nagy a munkanélküliség, A lakosság jelentős hányada él segélyekből, a közüzemi tartozásokat, a szociálpolitikai kedvezménnyel vásárolt lakások hiteleit képtelen fizetni. Idegenforgalmilag nincsenek kiemelt területek, ezért az értékesebb ingatlanok a nagyobb településekre koncentrálódnak Sok a lakótelepi jellegű ingatlan, ami a volt nehézipar hagyatéka. Sok az aprófalvas, hegyi település, az ország zsákfalvainak zöme itt található. Problémát inkább a közüzemi tartozások miatt elindított végrehajtási lejárások jelentenek., a kis értékű ingatlanokra viszonylag alacsonyabb hiteleket kaptak, ami még talán kezelhető.
A megyének valószínűleg helyi szinten kell megbirkózni a kérdéssel, további jelentősebb intézkedésre a Kormány erejéből nem telik A problémát tovább súlyosbítja, hogy az önkormányzatok még nem építették ki információs hálózatukat. Helyi szinten nem megoldott a bajba jutott ügyfelek tájékoztatása, illetve segítése.
Az önkormányzatokat valószínűleg meglepetésként fogja érni az árverések és kilakoltatások magas száma, Már most számba kellene venni az önkormányzati ingatlanokat, szociális bérlakásokat, hogy a bajba jutottak elhelyezéséről gondoskodjanak. Problémát jelent az is, hogy az önkormányzatok nem élnek az önkormányzati bérlakások pályázati úton történő kiutalásával, amely elősegítené a gazdaságosabb működtetést, továbbá a lakások állagmegóvásában is kulcsszerepet játszana.
Borsod-Abaúj Zemplén megyében egy-két várost kivéve nem igazán lehet számítani látványos, gyors ütemű gazdasági növekedésre. A helyi lakosok jövedelem szintje éppen csak eléri az országos átlagot. Megoldást jelenthetne a szociális szövetkezet és alapítványok létrehozása, a helyi földmunka programok kiszélesítése, a munkahelyteremtés helyi erőforrásokkal történő ráépítése.
Áprilisban, a kilakoltatások megkezdésekor a helyi önkormányzatoknál megnövekednek a tennivalók, és mivel az Eszközkezelő létrehozása nagyon sok embernek nem lesz megoldás, gondoskodni kell a lakás nélkül maradt adósok elhelyezéséről.
A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája április végéig adósmentő tavasz néven,  akciót szervez, amely ingyenes tanácsadást biztosít mindazok számára, akik interneten vagy telefonon jelzik problémájukat az Iroda felé.
További információk a www.bankikarosultak.hu honlapon érhetőek el.