Üdvözli a társasházi törvény módosítását Kriza Ákos, a borsodi megyeszékhely első embere. A fideszes polgármester szerint az előző kormány „Fészekhagyó” programja számos közbiztonsági és más problémát vetett fel, amelyet az új kormány kénytelen most helyrehozni.

A Fidesz-KDNP Frakciószövetség Népjóléti Kabinetén belül 2010. nyarán egy jogászokból, politológusokból és orvosokból álló munkacsoport alakult a társasházakat érintő problémák megoldására és a társasházi törvény módosítására. A munkacsoport vezetője, Nagy Kálmán országgyűlési képviselő háromszor adott be törvényjavaslatot a társasházi törvény módosítására, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium ezt a kérdést komplex módon egy új törvényjavaslatban szabályozta az idei év kezdetétől.

A januárban életbe lépett társasházi törvény megakadályozza a társasházi közös költség és egyéb közüzemi díjtartozások megfizetése iránt folyó perek indokolatlan elhúzódását, ezáltal lehetővé teszi a társasházakban a nem fizető tulajdonostársakkal szembeni gyors fellépést. A kereszténydemokrata képviselő javaslata alapján a törvény tartalmazza, hogy az eddigi fél év helyett már három hónap közös költség-tartozás után is bejegyezhető a társasházi lakásra a jelzálog, amelynek bejegyzése – három hónapnak megfelelő hátralékonként – megismételhető. Mindez a borsodi megyeszékhely Fészekrakó-ügyének megoldását is eredményezheti.

Miskolc polgármestere, Kriza Ákos nem sokkal hivatalba lépését követően létrehozott egy munkacsoportot annak érdekében, hogy az előző, szocialista városvezetéstől megörökölt „Fészekrakó-ügy” több mint két éve húzódó, jogi, közbiztonsági és társadalmi problémákat egyaránt magában foglaló problémahalmazát megnyugtatóan rendezzék. A polgármester úgy látja, a feladatra kijelölt csoport, valamint a miskolci önkormányzat több osztályának munkájához és az előrehaladáshoz a módosított társasházi törvény rendkívül jelentős segítséget nyújt.

(MNO)