Eddig 30 ezren nyilatkoztak a magánkassza mellett. A nyugdíjfolyósítónál úgy számolnak: a hátralévő egy hétben még megduplázódhat ez a szám. Aki nem tesz nyilatkozatot , az március elsejétől automatikusan átkerül az állami nyugdíjrendszerbe.

Az elmúlt időben szinte nem volt olyan hét, hogy ne bíztatta volna a kormány a visszalépésre a pénztártagokat. A szocialisták szerint azonban a többség nem a biztonság miatt maradt az állami kasszánál, hanem csak mert nem volt más választásuk. Szanyi Tibor, szocialista képviselő azt mondta, az új rendszerben legfeljebb egy-két pénztár tud majd fennmaradni, de azok sem hosszú távon.

„Van egy olyan belső félelmem, hogyha valaki netán túl merné élni a kormánynak ezt az atomtámadását, akkor azt még extra szívlapáttal agyon is verik, tehát én nem vagyok teljesen nyugodt abban a tekintetben, hogy ez az 50 ezer fő valóban meg tudja tartani a nyugdíjpénztári megtakarításait.” – tette hozzá Szanyi.

Az Alkotmánybíróság várhatóan februárban dönt a magánnyugdíj-pénztárak kérdésében.

„Nem eleve lefutott meccs, ami várható. Az alkotmánybíróságnak egyetlen szempontja van, ez maga az alkotmány. Nincsen szakpolitikája, nincs költségvetési szempontja, semmi mással nem kell foglalkoznia, mint az adott törvényt egybeveti az alkotmánnyal és a bíróság korábbi gyakorlatával” – fogalmazott Kolláth György alkotmányjogász.

atv.hu