Újra napirenden a Zöld Nyíl. A magam részéről eleve nem választottam volna ezt a színt egy miskolci nagyprojekthez. Miskolc és a Zöld? Ügyes. És még lobbyztam volna sokat, hogy ne egy megkérdőjelezhető célállapotot kellejen a zászlóra tűzni, mert lássuk be, a villamospálya Felső-Majláthig tartó meghosszabbítása egy vicc. Ettől sokkal praktikusabb nyomvonal is kialakítható lett volna, de ha a meglévő villamosvonal rekonstrukciójának és az új villamosok beszerzésének ez az ára, erre sikerült pénzügyi forrást szerezni, legyen. De amit a jelenlegi városvezetés ennek beruházásnak a kapcsán ámokfut, az legalább annyira röhejes, mint amennyire megdöbbentő.

Kezdődött a „magyar embernek magyar villamost” szlogennel. Ide nekünk a Ganzot, mi? Nem tudom, hogy mire van pénz a Polgármesteri Hivatalban, és mire nincs (ez is megérne néhány posztot), de ha másként nem megy, valamelyik helyi könyvtár elküldhetné nekik kötve-fűzve a közbeszerzési törvényt. Mert ha azt valaki elolvassa, abból nyilvánvalóvá válik pillanatok alatt, hogy a jogszabály egyik legfontosabb alapelve az esélyegyenlőség. Az ajánlatok, az ajánlattevők esélyegyenlősége. Ez pedig itt, Európában azt jelenti, hogy például e projektbe ugyanolyan eséllyel pályázhat a portugál, a svéd, az angol, a francia, a német és a többi, mint a magyar. Egyszerű, nem? Az Unióhoz való csatlakozásunk egyik feltétele a jogharmonizáció megteremtése volt. Éppen ezért került ki a törvényből az a rendelkezés anno, hogy a magyar ajánlattevők (beszállítók) 10%-os előnyt élveznek. A csatlakozásig megengedett volt a különbségtétel nemzeti alapon. 2004 óta nem. Azóta eltelt több, mint hat év, de ezek szerint még mindig van, aki számára ez nem ismert. Vagy ismert, de… Azt gondolom, hogy a fenti szlogen vagy nagyon nagy fokú tájékozatlanságot, vagy minden mélypontnál alább lévő populizmust feltételez. Nem tudom, hogy melyik a veszélyesebb, a miskolciaknak többet ártó. Persze lehet, csak arról van szó, hogy rosszak a tanácsadók. De ennyire még rosszak se lehetnek. Legfeljebb rosszakarók. Mindenesetre a tavalyi kijelentésre nem mulasztott el rögvest reagálni a csapattárs Debrecen alpolgármestere, és kioktatni Miskolc első emberét, hogy nem egészen úgy van az.
Mindez azonban úgy látszik, nagyon hamar lepergett Kriza úrról. Olyannyira, hogy itt a legújabb: ha már nem lesz magyar villamos, akkor a Felső-Majláthig se építsünk! Mondom, szerintem sem a legszerencsésebb nyomvonal, de magyarázza már el valaki ott a Városház téren az érintetteknek, hogy egy többtízmilliárdos projekt nem így működik! Kiírtak egy pályázatot, a város pályázott, és nyert. Nem keveset. Megkötötték a pályázat szerinti szerződéseket. És most, a projekt harmad- vagy félidejénél kitaláljuk, hogy anyám, én nem ilyen lovat akartam?! Komolyan mondom, mintha direkt csinálnának az illetékesek gyépést a városból. Mintha egyébként annyira jó lenne a megítélésünk, az imágónk az elmúlt 20 év okán. Nem Polgármester úr, ez nem így megy. El lehet menni Brüsszelbe, lehet megpróbálni bratyizni, de ez nem így működik.
Mindegy, várjuk a január 20-án meg nem érkező NFÜ-elnököt, aztán majd őt meghatjuk két pogi és az ásványvíz mellett.
Szakmáról. Tetszettek már hallani?