Nem a kórházak bezárása a cél a területi integrációval, hanem az, hogy megfelelő helyen megfelelő feladatot végezzenek el az intézményekben – mondta az InfoRádióban a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. A Magyar Kórházszövetség jelölt elnöke emlékeztetett, hogy a fővárosban már történtek összevonások, de vannak olyan kis kórházak az országban, amelyeknél ez a kérdés időről időre felvetődik.

Nem kell bezárni kórházat, átszervezésre szükség van – emelte ki Velkey György. Kifejtette: érdemes egy kisebb intézményben végezni a járóbeteg- és krónikus ellátást, ha nem messze van egy nagyobb megyei kórház vagy egyetem, míg az aktív fekvőbeteg-ellátást a magasabb szintű intézménybe célszerű vinni.

A főigazgató szerint úgy kell az átszervezést megoldani, hogy megnézik, hol minek van értelme, mi az, ami a lakosság közelébe való, és mi az, ami központosítandó, mert úgy hatékonyabb és eredményesebb az ellátás.

Velkey György beszélt arról is, hogy nagyrészt orvosi egyetemek köré szerveződhetnek a nagytérségek, ami 3-4 megyényi területet fed le. Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsen működik orvosegyetem, ezen kívül Győr és Miskolc vált központtá – tette hozzá.

A gyakorlat szerint 1-1,2 millió emberre lehet jól ellátást szervezni, ezért egy-egy nagytérségben kell ezt megtenni. Bizonyos területen egyes megyékben nincs megfelelő számú szakember és elég eset, vagyis a szakembereknek csapatban kell dolgozniuk – fejtette ki a Magyar Kórházszövetség jelölt elnöke.