Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete 2011-ben is újabb túrákat szervez.
2011. január 29. (szombat) – A Damasa-szakadék és az Upponyi-szoros csodái
Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt az országban egyedülálló földalaktani képződmény felkereséséhez, a Damasa-szakadékhoz. Túránk keresztülvezet az Upponyi-szoroson, melyet a Tordai hasadék kicsi másaként szoktak emlegetni. Élményekben, természeti szépségekben gazdag túrára várjuk jelentkezéseiket.
Túravezető: Boronkai Tamás, Urbán Patrik.
2011. február 12. (szombat) – Bükk barlangjai és forrásai túrasorozat II.
Egyesületünk a 2011-es évben új bükki túrasorozatot indított, mely népszerűsíti a helyi túramozgalmakat. A Bükk barlangjai jelvényszerző túrát az egyesületünk hozta létre, a túrák során felkeressük ezeket a barlangokat és ellenőrizzük a jelzéseket, emellett mindig csatlakozunk más egyesületek túramozgalmaihoz is, elsőként a Bükk forrásaihoz. A sorozat végén jelvényt illetve emlékplakettet kaphatunk.
Túravezető: Makár Richárd.
2011. február 13. (vasárnap) – Szlovák-paradicsom – a fagyott
Egyesületünk szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt következő szlovákiai kirándulására a Szlovák-paradicsom téli, vadregényes szurdokaiba. A túra során érintjük a látványos Hernád-áttörést, majd Kolostor-szurdok létráin mászunk fel a Vörös-kolostorhoz. Továbbindulva megnézzük a Kysel szurdok felső szakaszát (a szurdokban 1976-ban tűz ütött ki, mely járhatatlanná tette), majd visszaereszkedünk autónkhoz.
Túravezető: Boronkai József
2011. február 20. (szombat) – Majál utak nagy körtúrája
Télvégi kirándulásra hívjuk meg a kedves érdeklődőket a Bükk-hegységbe. A túra útvonala a BFTE által kialakított MAJÁL rekreációs túraútvonalak leghosszabb kombinációja. Kirándulásunk célja, hogy bejárjuk ezeket a városhoz közel eső, annyira nem ismert, mégis szép helyeket, és felmérjük az utak állapotát.
Túravezető: Boronkai Tamás, Urbán Patrik
2011. február 26. (szombat) – Télvégi gerinctúra az Alacsony-Tátrában
Egyesületünk szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt következő szlovákiai kirándulására az Alacsony-Tátrába, ahol a Chopok-csúcs (2023 m) megmászása után lenyűgöző gerinctúrára indulunk a hegység legmagasabb csúcsa, a Gyömbér-csúcs (2043 m) irányába. A tetőről jó időben csodálatos kilátás tárul elénk az Alacsony-Tátráról, észak felé pedig a Magas-Tátra hegyvonulatát láthatjuk.
Túravezető: Éles Péter
2011. március 04.-06. – Velencei-karnevál és tavaszi rövid séták a Júlia-Alpok lábánál
Szombaton kora reggel érkezünk Szlovéniába a Júlia alpok lábánál található szépséges Pericnik vízeséshez, ahol egy rövid sétát teszünk, majd rövid buszozás után a Bledi-tó mellett állunk meg.
Fakultatív jelleggel áttutajozhatunk a tó közepén található kis szigetre, melynek ékszere a rajta található templom, benézhetünk a Bled várába is, vagy egy kiadós sétát tehetünk a tóparton gyönyörködve a kezdődő tavaszi tájban. Kora délután érkezünk Mestrébe, ahol vontra szállunk és Velencére utazunk 10 perc alatt. Közös városi sétával kezdjük a programot, lépésről lépésre bele kóstolhatunk a fesztivál zsongásába. A pályaudvartól a Rialto-n keresztül jutunk el a Szent-Márk térre, ahol ünnepi parádé vár minket, történelmi kosztümökben álarcosok, pantomimesek, zenészek szórakoztatnak. Ezután 23 óráig szabad program során fedezhetjük fel a város zeg-zugos utcáit, lagunáit. Utazhatunk természetesen gondolán, de Vaporetto-val átmehetünk a közeli szigetre (Murano, Burano). Aki csak a kivilágított utcákat járja sem jár rosszul, főképp ha értékes álarcot, jó áron tudott magának vásárolni.
Túravezető: Makár Richárd
A további túrákról részletek az egyesület honlapján.
Forrás: www.bfte.hu