Korrupt magyar orvosok. Lehúzzák a beteget és gyógyszerkasszát is

(Kátai Tibor)Magyarország – Mit keresett harminc magyar orvos Thaiföldön egy gyógyszergyártó cég költségén? Az ázsiai ország egyik pazar tengerparti szállodájában tisztázatlan körülmények között elhunyt kübekházi háziorvos, Kátai Tibor (†41) esete ismét ráirányította a figyelmet az egészségügy egyik rákfenéjére

Több gyógyszergyártó is hajlandó bőkezűen megjutalmazni az orvosokat, ha a sokfajta készítmény közül a „megfelelő” (és általában drágább)

pirulát írják fel pácienseiknek. Becslések szerint évente több tízmilliárd forint is elfolyhat a dokik szerény ösztökélésére, ami magában foglalhat különböző gáláns ajándékokat vagy éppen külföldi luxusutazást is valamilyen egzotikus helyen tartott „konferenciára”.

Azonban arra nincs kimondott bizonyíték, hogy a fent említett thaiföldi túra törvényt sértett volna. Hihetetlennek tűnő történetek egész sora szól ajándékba adott pizzasütő kemencéről, dedikált hokiválogatott-mezről és orvosi pontgyűjtő katalógusokról. Annyi biztos: a cégek a számítógépes egészségügyi rendszer segítségével pontosan nyomon tudják követni, hogy mely orvosok hányszor írták föl az ő terméküket, és ezt, ha kell, meg is tudják hálálni.

a A törvény lehetőséget ad arra, hogy a gyógyszergyártók „természetbeni támogatásként” biztosítsák az orvosok szakmai rendezvényeken való részvételét – közölte dr. Kónya Csaba, a mintegy 60 gyógyszergyártót tömörítő kommunikációs etikai bizottság elnöke. – Ha nem volt szakmai rendezvény, az utaztatás törvénybe ütközik – tette hozzá.

Az nyilvánvaló, hogy ha az orvos a drágább gyógyszert írja föl, a szerencsétlen betegeknek mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a patikában. Ám kétszer fizetjük meg a luxusutak árát, hiszen a társadalombiztosítási kasszát is milliárdokkal terheli meg, hogy a költségesebb csodaszer utáni kompenzációt megfizessék. Ehhez képest a lebukott cégekre kiróható bírság összege elenyésző.

– A szankció mértéke 500 ezertől 25 millió forintos bírságig terjedhet, emellett kezdeményezhetjük az érintett gyógyszer támogatásának felfüggesztését – mondta az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója, dr. Szepezdi Zsuzsanna-írja a blikk.hu