A magyar izocianát-gyártó BorsodChem Zrt. bejelenti, hogy a stratégiai befektető Wanhua Industrial Group (Wanhua) a mai napon teljes irányítást szerzett a BorsodChem felett, miután érvényesítette a BorsodChem pénzügyi átstrukturálása során 2010 júniusában megszerzett vételi opciós jogát.
A Wanhua megvásárolta a vállalat korábbi többségi tulajdonosai, a Permira Alapok (Permira) és a Vienna Capital Partners (VCP) birtokában lévő valamennyi BorsodChem-részvényt.
A Wanhua által végrehajtott felvásárlás lehetővé teszi a Borsodchem további növekedését és biztosítja a munkahelyek megőrzését a társaságnál. A múlt évben végrehajtott átstrukturálás részeként, a Wanhua 140 millió euró (mintegy 39 milliárd forint) új forrást bocsátott a BorsodChem rendelkezésére, amit a vállalat jelenleg az új TDI 2 (toluol-diizocianát) üzemének és salétromsavgyárának felépítésére használ fel. A BorsodChem hosszú távú fejlesztését mostantól a Wanhua biztosítja a Bank of China által vezetett banki konzorcium pénzügyi támogatásával.
A BorsodChem Wanhua Csoportba történő integrációjával – melynek során a két regionális vállalat egyetlen globális társasággá alakul át – létrejön a világ harmadik legnagyobb izocianát-gyártója.
A BorsodChembe történő befektetéssel a Wanhua előre lép a globális vállalattá válás útján. A Wanhua Csoporton belül a BorsodChem feladata lesz majd a Wanhua európai üzleti tevékenységének ellátása.