Eredményesnek, jó színvonalúnak nevezte a Miskolci Rendőrkapitányság múlt évi munkáját csütörtöki évértékelésében Bogyay Ferenc megbízott kapitányságvezető.
A rendőr alezredes úgy fogalmazott: elég furcsa számára olyan évet értékelni, amelynek az eredményeiben még nem vett részt. Utalt arra, hogy korábban a Szerencsi Rendőrkapitányság élén végezte ezt a feladatot.
Kitért arra, hogy a Miskolci Rendőrkapitányság által vizsgált bűncselekmények száma 2010-ben 10 241 volt, ez 1,4 százalékkal magasabb szám a korábbi év adatánál. Országos szinten 13,5 százalékos volt ezen a területen az emelkedés. Mint elmondta, a bűnesetek között a vagyon elleni bűncselekmények szerepelnek hangsúlyosan, ezek teszik ki az összes elkövetett bűncselekménynek csaknem a 60 százalékát. A lopások vonatkozásában az előző évihez képest 6 százalékos csökkenést regisztráltak, ám a betöréses lopások tekintetében 25 százalékos volt az emelkedés. Még mindig kedvezőbb azonban a 2010-es adat, mint az elmúlt öt év átlaga – tette hozzá Bogyay Ferenc.
Beszámolt az erőszakos, súlyos bűnesetekről, így az emberölésekről, illetve a szándékos testi sértések számának alakulásáról. Szólt a zaklatásos esetekről is; közlése szerint a zaklatás viszonylag új bűncselekményként értékelhető, ennek jogértelmezése még „gyerekcipőben jár”. A megbízott kapitányságvezető hangsúlyozta: a rablások száma a statisztikai adatok szerint a 2009-es évhez képest mintegy 30 százalékkal csökkent, 2010-ben „csak” 96 ilyen eset volt a borsodi megyeszékhelyen. Kiemelte, hogy ez nagyon komoly eredmény, óriási a változás, hiszen 2007-ben például még 190 rablás történt Miskolcon.