Hugli Emese elmondta: az esemény autentikus hangulatának és tradicionális termékkínálatának köszönhetően évről évre nagyobb vonzerőt jelent a külföldiek számára is. Az idén először pedig az UNESCO Szellemi Kulturális öröksége részévé vált mohácsi busójárás is bemutatkozik a kocsonyafesztivál vendégeinek.

Kifejtette: a XI. kocsonyafesztivál része a február közepén induló Miskolci Téli Fesztiválnak, amely számos eseményt foglal magában. A miskolci kocsonyáról elnevezett rendezvény a fő attrakciója a programsorozatnak.
Beszámolt arról, hogy ebben az évben egy különleges földrajzi és „időutazásra” várják a látogatókat a Kárpát-medence gazdag kulturális és gasztrokulturális történelmében. A rendezvény napjaira a város egy óriási különleges piactérré alakul át, kikiáltókkal, langaléta garabonciásokkal, csepűrágókkal, vásári komédiásokkal, jövendőmondókkal, a határon innen és túlról érkező népművészekkel, népi iparművészekkel, minősített kézművesekkel, kiemelkedő színvonalat nyújtó árusokkal.
A fesztivál gasztronómiai kínálatában továbbra is hű marad a kocsonyában pislogó béka legendájához: az ínyencek tucatnyi fajta kocsonyakülönlegesség közül válogathatnak. A különböző tájegységek, a Kárpát-medence étel- és italkülönlegességeinek széles választékát pedig ugyancsak megkóstolhatják azok, akik ellátogatnak Miskolcra – tette hozzá.
Kitért arra is, hogy a rendezvény a programok tekintetében is igyekszik a vendégek minden csoportjának igényes és tartalmas időtöltést kínálni. A gyermek- és családi programokon túl sportrendezvények, ismeretterjesztő, az életminőség javítását célzó, prevenciós jellegű és úgynevezett zöldprogramok is szerepelnek a palettán. Emellett szórakoztató és gasztronómiai események, szakmai találkozók, könnyű- és komolyzenei, valamint népzenei koncertek, színházi előadások, filmes programok színesítik a hamisítatlan század eleji piaci hangulatot.
Hugli Emese kiemelte: a tavaly Kiváló Minősítésű Fesztivál besorolást kapott eseményen idén először mutatkozik be a jelenlevőknek a mohácsi busójárás. A két neves rendezvény szervezői együttműködésük céljául tűzték ki többek között, hogy egymást erősítve törekednek a szellemi kulturális örökség tudatosítására.
Idén Hajdúböszörmény is a fesztivál vendége lesz.
A tavalyi rendezvényhez hasonlóan pedig újra megelevenedik a történelem. Az érdeklődők II. Rákóczi Ferenc „dédunokája”, Rákóczi Zsigmond segítségével saját kezűleg nyomtathatják ki a Vizsolyi Biblia eredeti első oldalát az ország egyetlen működőképes XVI. századi interaktív nyomdájában. Emellett a Liszt Ferenc emlékévben a zene és az ének is fontos szerepet kap. Újra felépül a bálaszínház, ahol izgalmas programok várják a közönséget, lesz közös gitár- és énekóra. Az esemény helyszíne idén is a Hősök tere lesz, amit erre a három napra a busók tiszteletére Busó térre keresztelnek – mondta.
A kocsonyafesztivállal párhuzamosan indítja útjára az esemény főszervezője a Szeretem Miskolcot klubot. A csatlakozók a fesztivál ideje alatt kedvezményesen vásárolhatnak azon kereskedőknél, vendéglátóhelyeken, kézműveseknél, őstermelőknél, ahol látják az Én is tagja vagyok a Szeretem Miskolcot klubnak táblát – jegyezte meg a sajtómunkatárs.