Idáig öt rekord született, már ami a méretre vonatkozik. Tavaly kerek, homorú üvegtányérban készült el a Kárpát-medencének ez a speciális ételkülönlegessége, amelynek átmérője 115 cm, legnagyobb mélysége pedig 13 cm volt. Az abban tárolt mennyiség megfelelt százhúsz adag ételnek , a hetedik alkalommal megrendezett  felsőtárkányi  kocsonyafesztiválon.

Idén Jankó István négyszögletes tányért rendelt egy fővárosi cégtől, amelyben 97-szer 87 centi méretű kocsonya alvadt, amelynek mélysége 5 cm volt. Ennek elkészítése különleges technológiát igényelt, és csak a negyedik késztermék maradt épen a próbaterhelés után.

A méréseket Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztere végezte egy héttagú zsűri előtt, akik a kocsonya állagát és az áttetszőségét vizsgálták. A szabályok szerint nem maradhatnak zsírfoltok az étel tetején, mert azok esztétikailag rontják a képet, a késztermék pedig nem tartalmazhat 40 százaléknál több húst.

A rekordkísérlet során 40 kg mangalica körmöt és 10 kg bőrt, 3 kg fokhagymát és ugyanennyi vöröshagymát, 1 kg sót, valamint 20 dkg szemes fekete borsot használtak fel, a főzésre előkészített mennyiség pedig 65 liter volt.

A Jankó István és séfcsapata által készített kocsonya megfelelt az előírásoknak, ám tömege nem érte el a tavalyit. Ekkora méretű szögletes üvegtányéron Magyarországon – sőt a jelenlévők szerint a világon sem – alvadt még soha ilyen nagy mennyiségű kocsonya, ezért azt Sebestyén István azonnal regisztrálta a hazai rekordok közé. Jankó István elárulta: jövőre újabb rekordállításra készül, de azt már a Guinness-rekordok közé is regisztráltatni fogja, annak ellenére, hogy az jelentős kiadással jár együtt.

A szombati kocsonyafőző versenyen 22 csapat indult, érkeztek a felvidéki és vajdasági baráti társaságok mellé dunántúli és dél-alföldi amatőr szakácsok is.