Közbeszerzési eljárást írt ki az Országos Mentőszolgálat új kocsik beszerzésére. A pályázatban szereplő feltételek alapján várhatóan olyan mentőautók érkeznek, amelyek kizárólag C kategóriás jogosítvánnyal vezethetők, csakhogy a mentőszolgálatnál dolgozó sofőrök többségének B kategóriás jogosítványa van, derül ki a Magyar Nemzet keddi cikkéből.

Az egészségügyi kormányzat év végén jelentette be, hogy 850 millió forintból új mentőkocsikat vásárolnak, ez 38-40 új úgynevezett esetkocsit jelent. A járműbeszerzés halaszthatatlan, mivel a 770 meglévő autóból 247-et le kell selejtezni, mert az év elején elérik a tízéves kort, amin túl nem használhatók mentésre.

Győrfi Pál az OMSZ szóvivője a lapnak elmondta: a tender műszaki leírása igen részletes, a legmagasabb szintű mentőellátás biztosítására alkalmas járműveket vásárolják. Az OMSZ először szerez be az uniós szabványnak mindenben megfelelő, már eleve mentőautónak felszerelt kocsikat, tette hozzá szóvivő.

A mentőszolgálatnál dolgozó sofőrők többségének B kategóriás jogosítványa van, az új esetkocsik viszont több mint három és fél tonnásak lesznek, az ekkora tömegű gépjárművek vezetéséhez pedig már C kategóriás jogosítvány szükséges. Az átképzés fejenként 100-150 ezer forintba kerülne, ezt a söfőrök többsége nem tudná saját zsebből finanszírozni. Az OMSZ-nél már keresik a megoldást a helyzetre, egyelőre felmérik, hány sofőr rendelkezik C jogosítvánnyal.