Az M1 Kékfény című műsora úgy tudja, 8 milliárd forint kárt okoztak a gáztolvajok a keleti országrészt ellátó Tigáznak tavaly. A cég becslései szerint csak az ő területükön 40-60 ezer fogyasztó csalhat a gázórával. Kelet-Magyarországon az órák visszatekerésére komoly bandák szakosodtak, akik sorra járják a házakat és ha kell, fenyegetéssel veszik rá az embereket a csalásra.

Egy nyugdíjas asszony lebukott és kiderült, hogy visszatekertette az otthoni mérőóráját, és hónapokon keresztül lopta a gázt. Hasznot remélt, most viszont fél: nemcsak attól, hogy mennyire bünteti majd a szolgáltató, hanem a bűnözök bosszújától is, akik jó pénzért rávették a csalásra. „Annyira bizalmasan mondta, hogy ebből semmi baj nem lesz, legyek nyugodtan, ő is jól jár, mi is, hogy kevesebbet kell fizetni. És bizony utána döbbentem rá, hogy nagyon nagy butaságot csináltam” – nyilatkozta az asszony.

A csalók 30-40 forintot kértek minden egyes, eltüntetett köbméterért, vagyis az eredeti, 130 forintos egységár alig harmadrészét. Ami azt jelenti, hogy mondjuk ezer köbméter ellopása esetén 30-40 ezer forintért cserébe 130 ezret spóroltak volna meg a néninek, amiből levonva a szerelés költségeit, még mindig százezer maradt volna a zsebében. A gázóra buherálás manapság milliárdos üzletté vált, bandák alakultak és módszereik egyre kifinomultabbak.

További részleteket a hirado.hu-n olvashat!