Pécs a statisztikák szerint csak a tizedik legnépszerűbb város volt tavaly. Budapest mellett többek között Zalakaros, Miskolctapolca, Sárvár, Sopron és Hévíz előzte meg az online szállásfoglalások tekintetében.

Tavaly mintegy 10 százalékkal többet költöttünk belföldi nyaralásra, mint 2009-ben. A magyarok negyede azonban csak egy éjszakát töltött otthonától távol, és a fürdővárosok vonzóbbak voltak Európa Kulturális Fővárosánál – derül ki a legnagyobb magyarországi szállásfoglaló portál, a szallas.hu adataiból.

A szallas.hu statisztikái szerint tavaly átlagosan 43 ezer forintot költöttünk belföldi szállásfoglalásra, ami 8,6 százalékos növekedést jelent a 2009-es évhez képest. Bár az oldalon a legdrágább megrendelés értéke meghaladta a másfél millió forintot, az egész éves statisztika kevésbé kedvező képet rajzol ki arról, hogy mennyit költöttünk 2010-ben belföldi szállásokra. Az oldal felhasználóinak csak 14 százaléka foglalt 100 ezer forintnál nagyobb értékben, a többség (66 százalék) az 50 ezer forintnál olcsóbb ajánlatokat választotta.

A belföldi nyaralásra fordított idő tavaly óta nem változott: átlagosan 2,6 éjszakát töltöttünk távol az otthonunktól. A szallas.hu statisztikái szerint a foglalások 24 százaléka csak egy éjszakára szólt, és mindössze a felhasználók 3,8 százaléka keresett legalább egy hétre szálláshelyet. „Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy az emberek életritmusa átrendeződött, így inkább több alkalommal, de rövidebb időre mennek belföldön pihenni, a 6 vagy több éjszakás pihenéseket rendszerint külföldön töltik” – mondja Varga Zoltán, a szallas.hu ügyvezetője.

A kulturális főváros csak a tizedik

Pécs a statisztikák szerint csak a tizedik legnépszerűbb város volt tavaly, Budapest mellett többek között Zalakaros, Miskolctapolca, Sárvár, Sopron és Hévíz előzte meg az online szállásfoglalások tekintetében. „Ez arra enged következtetni, hogy a fürdővárosok nagyszámú wellness hotel és kulturális kínálata vonzóbb a belföldön nyaralók számára, mint Európa Kulturális Fővárosának programjai” – tette hozzá Varga Zoltán.

A szallas.hu foglalási adataiból az is kiderül, hogy bár a legnépszerűbb város 2010-ben Hajdúszoboszló volt, a megyéket vizsgálva azonban Somogyba és Zalába utaztak a legtöbben. „A Balaton partján és az Őrségben is sok a népszerű kistelepülés, utóbbi terület különösen jól kihasználta a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket” – magyarázza Varga Zoltán.

A belföldi turizmusnak leginkább az augusztus 20-ai hosszú hétvége kedvezett, minden huszadik szállásfoglalás erre az időpontra esett. A portál statisztikái szerint az ünnepek közül még a szilveszter hoz kiemelkedő forgalmat a szállásadóknak, legkevésbé viszont május elsején és karácsonykor mozdulunk ki.

A szallas.hu 2010-es statisztikájának háttere

A szallas.hu Magyarország piacvezető szálláskereső oldalaként naponta mintegy 20 – 50 000 látogatóval rendelkezik (szezontól függően). A fenti statisztikák több mint 50 000 foglalás alapján készültek. Bár a minta nem reprezentatív, jól tükrözi a belföldi szállásokra vonatkozó online foglalási tendenciákat.

szallas.hu/