Edelény – Még az árvíz elleni védekezésnél dolgozó munkások bablevesének műanyag tányérját és műanyag evőeszközét sem fizeti ki az állam, hiába szeretné megkapni az edelényi önkormányzat az eldobható étkészlet árát – értesült a Blikk.

Pedig a bableves része volt az árvízi védekezésnek, hiszen a munkások megéheztek, és kellett az energia a további helytálláshoz. Ezért is vendégelte meg őket az önkormányzat. A Belügyminisztérium azonban csak akkor állta volna a számlát, ha az árvízi védekezésen dolgozók írásban, kézjegyükkel, egyenként nyilatkoznak arról, hogy a bablevest valóban a műanyag tányérból, műanyag kanalakkal kanalazták ki, vagyis nem arról van szó, hogy az önkormányzat ilyen furfangos trükkel akarja megrövidíteni az állami költségvetést.

Ha csak ez a pénz hiányozna Edelény kasszájából, a polgármesternek nem fájna a feje. Ám a Belügyminisztérium ennél sokkal nagyobb számlákat sem akar kifizetni – legalábbis erről számolt be a Blikknek Molnár Oszkár, Edelény első embere.

– A 150 millió forintból 83 milliót nem fogadott el a minisztérium. Drágállották egyes munkagépek 10 ezer forintos óradíját. Azt is kifogásolták, hogy az első napokban tanítás miatt nem volt mód az iskola konyhájában ételt készíteni, csak egy étteremből tudtuk megrendelni a teát is. Csődbe fogunk menni – panaszolta a polgármester.

A Belügyminisztérium azonban másképp látja a helyzetet és az összegeket. „A májusi támogatási összeg felhasználásának ellenőrzése során a Belügyminisztérium több esetben is szabálytalanságokat tapasztalt, ezért a 119 millió forintos igénnyel szemben összesen 66 millió forint szabályos felhasználást ismert el. A fen­tiek alapján Edelénynek 84 millió forintot vissza kell utalnia a Magyar Államkincstár számlájára” – tudatta kérdésünkre a belügyminisztérium sajtóosztálya.

„Több esetben bebizonyosodott, hogy a számlákon, vagy egyéb dokumentumokon jelzett esemény úgy és abban a formában, ahogy azt ott jelezték nem történt meg” – írta a minisztérium. Példaként említették, hogy nem működött annyi nagyteljesítményű szivattyú, mint az Edelény vezetése állította. A munkagépek üzemeltetéséhez olyan gázolajat használtak fel, amelyet a Vám- és Pénzügyőrségtől térítésmentesen kaptak, ezért nem volt mit elszámolni költségként.

„Az Ellenőrzési Főosztály jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt büntető feljelentést tett. Az ügy nyomozása jelenleg folyik” – jelezte a sajtóosztály.

blikk.hu