Ítélet a Debreceni Ítélőtáblán. A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette büntetőtanácsa 2011. február 8-án az elsőfokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ítéletét helybenhagyta és a következő ítéletet hozta:

Csipkés Zoltán vádlott
bűnös
különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében,
ezért a bíróság életfogytig tartó fegyházbüntetésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlott legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A tényállás:

A vádlott 2007. májusától élt élettársi kapcsolatban, Ózdon az akkor még csak 15 éves R. Gy.-vel, egy évvel később közös gyermekük is született.

A vádlott 2007. október 27-én, mivel a lány haza akart menni a szüleihez, több alkalommal megütötte, majd elővett egy szamuráj kardot és azt mondta, hogy ha a lány elhagyja, akkor a szüleinek levágja a fejét.
Később a lakás bejárati ajtaját lezárta, azért, hogy az élettársa ne tudjon megszökni tőle.

Ezen cselekménye miatt a férfit az Ózdi Városi Bíróság ítélte el, folytatólagosan elkövetett személyi szabadság megsértése és könnyű testi sértés vétsége miatt, a büntetés 10 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetés volt.

A vádlott ezután is gyakran bántalmazta az élettársát, 2008. június 29-én egy veszekedés alkalmával ismét durván bántalmazta, ezen alkalommal a lány karját is eltörte – ezért az Ózdi Városi Bíróság 1 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

A férfi ezenkívül zaklatás miatt is volt büntetve, azt a férfit kereste fel több alkalommal a munkahelyén és fenyegette megöléssel, akit élettársa másik partnerének vélt.

2008. október 27-én a késő esti órákban ózdi otthonukban az akkor 35 éves, magas, erős testfelépítésű vádlott szidalmazni kezdte, majd bántalmazta a nála jelentősen kisebb, törékeny testalkatú, 16 éves sértettet.
A szoba közepén ülő lányt előbb ököllel, majd egy 30 cm hosszú tűzifával, illetve egy botszerű eszközzel bántalmazta és a földre kerülése után is ütötte, illetve megtaposta.
A bántalmazás 22.00 óra körüli időben történt, de a vádlott csak 23.40 körüli időben ment át testvéréhez a szomszédba, ahonnan 23.45-kor értesítették a mentőket, akik 23.57-kor megérkeztek, de már csak a sértett halálának beálltát tudták megállapítani.

A sértetten kb. 65-75 külsérelmi nyom volt, kis, közepes és nagyerejűek, 30-40 eszközzel okozott sérülés.
A fejtájékot minimum 4 erőbehatás érte, a sértettnek sorozat bordatörése volt, lépsérülése, belső vérzése és számos, ún. védekezési sérülése.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként a vádlottnak a tényfeltáró beismerő vallomását értékelte.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte viszont a vádlott büntetett előéletét, azt, hogy a cselekményt 2 felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el, úgy, hogy az egyik büntetést éppen a sértett sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt szabta ki vele szemben a bíróság.
Nyomatékos súlyosító körülmény volt, hogy a bűncselekményt a kiszolgáltatott helyzetben lévő, fiatalabb, gyengébb fizikumú, 16 éves közeli hozzátartozója sérelmére követte el.
Azt is figyelembe vette a bíróság, hogy a hasonló, a családon belül elkövetett bűncselekmények rendkívül elszaporodottak az ország területén.
…………………….