Az Alkotmánybírósághoz fordult a Népszabadság a médiatörvény miatt – olvasható a lap címoldalán. A Magyar Nemzet arról számol be, hogy megszületett egyezség az új felsőoktatási törvényről.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Népszabadság a médiatörvény miatt – olvasható a lap címoldalán. A Népszabadság Egyesület tegnap beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz a médiatörvény és a médiaalkotmány szabad véleménynyilvánításhoz való jogot és sajtószabadságot szerintük alkotmányellenesen korlátozó rendelkezéseinek megsemmisítését kérve. A lap cikkében részleteket is idéz a beadványból.

Megszületett az egyezség az új felsőoktatási törvényről – írja a Magyar Nemzet. A felvételi követelmények szigorítását, a vidéki főiskolák megerősítését, a hazai és határon túli intézmények együttműködésének kialakítását tartalmazza többek között az új felsőoktatási törvény alapelveit rögzítő dokumentum, amelyet valamennyi, a tárgyalásokon részt vevő szakmai szervezet támogat. A lap birtokába került tervezet szerint a jelenlegi, hallgatóalapú finanszírozási rendszer helyett olyat kell bevezetni, amely arra ösztönzi az intézményeket, hogy vegyék fel a versenyt a külföldi intézményekkel.

412 millió forintos beruházásra kért közbeszerzés alóli mentességet a Köztársasági Elnöki Hivatal – írja az index.hu. A nemzetbiztonsági bizottság kedden a szocialisták neme ellenére megszavazta, hogy Schmitt Pál hivatala közbeszerzés nélkül keressen beruházót három ingatlan felújíttatásához. A hivatal a Béla király úti rezidencián és Schmitt Pál Művész utcai lakhelyén is tervez építési munkákat. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén ezen kívül még kettő mentesítési indítvány szerepelt.

Túlélésért harcolnak az éttermek – írja a Napi Gazdaság. A lap által megkérdezett szakértők szerint újabb több száz vendéglátóhely mehet csődbe az ország minden pontján, ha a költségek tovább emelkednek. Sokan vélik úgy, hogy akik tovább tudják tartani a jelenlegi árakat, azok túlélik ezt az időszakot, akik nem, azok elvéreznek.

Sorban érkeznek Budapestre az új légitársaságok és járatok – számol be a Világgazdaság. Csak 2011 első fél évében hat új járat kezd üzemelni a Ferihegyi reptéren, és folyamatosak az egyeztetések további légi cégek hazánkba vonzásáról. Tegnap jelentették be hivatalosan, hogy 2011. április 6-tól napi járatot indít New York JFK és Budapest Ferihegy között székmegosztási megállapodás keretében az American Airlines (AA) és a Malév. Kurt Stache, az AA nemzetközi alelnöke elmondta, a téli menetrendben heti négyre szűkítik a járatszámot, majd 2012 tavaszától ismét napi járatot üzemeltetnek. Az alelnök szerint „nem férhet kétség” ahhoz, hogy meg tudják tölteni a repülőgépeiket, erre utalnak az előfoglalási adatok is.

Veszélyben a világ olajellátása? – teszi fel a kérdést a Portfolio.hu. Az egyiptomi zavargások hatására korábban nem várt meredek emelkedésbe fogtak az olajárak. Egyesek a Szuezi-csatorna lezárásától félnek, míg mások a puskaporos hordó továbbgördülésétől, vagyis attól, hogy az elégedetlenségüknek hangot adó tömegek más, a világ olajellátásában meghatározó szerepet betöltő államokban is az utcára vonulnak.