Visszaélés közérdekű adattal vétség miatt feljelentést tett a Miskolci Városi Ügyészségen Mokrai Mihály, Miskolc előző, szocialista alpolgármestere. Ez a lépés egy újabb fejezete annak a vitának, amely a városi cégeket tömörítő Miskolc Holding állítólagos 30 milliárdos kötelezettségvállalása miatt alakult ki.

Mokrai Mihály az ügyészség épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta: többször is megpróbálták megtekinteni azt a könnyvizsgálói jelentést, amely alapján Kriza Ákos, a város fideszes polgármestere hetekkel ezelőtt bejelentette: az előző önkormányzat idején 170 százalékban eladósodott a holding. A dokumentumokhoz azonban a szocialista politikusok nem fértek hozzá, ezért tett az ügyben feljelentést a volt alpolgármester csütörtökön.

Az ügy előzménye, hogy Kriza Ákos polgármester szerint a 17,6 milliárdos saját tőkével rendelkező Miskolc Holding 30 milliárd forintos kötelezettségvállalást görget maga előtt az előző önkormányzat idején meghozott döntések miatt. A lezárult könyvvizsgálói jelentésre hivatkozva kijelentette: a szakértők megállapításai szerint korábbi vezetők idején meghozott döntések között 17 esetben a büntetőjogi felelősség is felvethető, 36 döntés súlyos következményekkel járhat, míg 41 alkalommal „jó erkölcsbe ütköző szerződések alapján” történtek kifizetések.

Káli Sándor, a borsodi megyeszékhely előző, szocialista polgármestere, valamint Halmai Gyula, a Miskolc Holding leváltott vezetője sajtótájékoztatón, valamint közleményben cáfolta a jelenlegi polgármester állításait. Káli Sándor egyebek mellett elmondta: a várost 22 milliárd forintos hitelállománnyal adták át, ami azonban százmilliárdos vagyont generált. A szocialista képviselők ezt követően próbáltak meg betekinteni abba a könyvvizsgálói jelentésbe, amelyre Kriza Ákos hivatkozott, de Mokrai Mihály állítása szerint a dokumentumokat senki nem adta át nekik.