Miniszteri biztos kinevezését kérik a szocialisták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház(a miskolci Szentpéteri kapui kórház) csillagpont beruházásához. Ezt dr. Koleszár Lajos, a megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának tagja  jelentette  Miskolcon. 

Dr. Koleszár Lajos elmondta: volt már példa egészségügyi intézményhálózat-átszervezésre Miskolcon, a megyében, a térségben is. Némelyik jól sikerült (például a Velkey professzor által

  koordinált és szorgalmazott Gyermekegészségügyi Központ megalapítása), némelyik pedig nem (például az összes Miskolcon működő kórház egy intézménybe való integrálása, még Szabó István tanácselnöksége idején). A megyei közgyűlés mostani döntése őt inkább ez utóbbira emlékezteti. Már csak azért is, mert szerinte a célok homályosak és egyeztetés sem történt az ügyben. „A megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának legutóbbi ülésén az egyik érintett intézmény vezetője például kijelentette, hogy őt meg sem kérdezték, mit szól az ügyhöz. Ha az intézményvezetőt nem kérdezték meg, akkor kit?”– tette fel a kérdést dr. Koleszár Lajos. Hozzátette: az elmúlt 8 évben megyénkben minden kórházban jelentős fejlesztések zajlottak (Sátoraljaújhelyen például most is ez történik), állami és uniós forrásokból. Most arról döntött a közgyűlés, hogy a legalábbis részben felújított, modernizált kórházakat – mint fogalmazott – „egy ember kezébe adja hitbizományként, úgy, hogy ő, egy személyben dönthet majd az ellátások átszervezéséről, telephelyek (azaz a kórházak) megszüntetéséről”.

A szakpolitikus felhívta a figyelmet arra, hogy az idei költségvetést úgy fogadta el a megyei közgyűlés, hogy abban már szerepel az egykori csanyiki szanatóriumnak otthont adó, jelenleg üresen álló ingatlan majdani értékesítéséből származó bevétel. „Felelőtlen pazarlás lenne, ha azt elkótyavetyélné a megye. Az épületegyüttes ugyanis ideális helyen, a Bükki Nemzeti Park területén található. Szenvedélybetegekkel, mentális betegségekben szenvedőkkel, vagy légzőszervi elváltozásokkal küzdő emberekkel foglalkozó rehabilitációs intézetet is létre lehetne ott hozni, minden környezeti feltétel adott hozzá.

Dr. Koleszár Lajos a járóbeteg-szakellátási problémákról is szólt. Mint mondta, az elmúlt esztendőkben – uniós, illetve állami forrásokból – négy térségi szakrendelő-intézet is épült, mégpedig Cigándon, Göncön, Mezőcsáton és Tokajban. Mindegyikre 1-1 milliárd forintot költöttek. „Ez mind szép és jó, ám félő, hogy ezek a kis önkormányzatok nem tudják majd fenntartani ezeket az intézményeket. Ezzel a problémával viszont nem foglalkozott a megyei önkormányzat. Ezért mondjuk, hogy egy átfogó, minden érintettel egyeztetett, problématérképpel ellátott, megoldási javaslatokat felvonultató előterjesztést kellett volna tárgyalnia az önkormányzatnak. Ennek lett volna értelme, nem pedig annak, amit végül is a fideszes többség jóváhagyott” – mondta.

Dr. Koleszár Lajos végezetül bejelentette, hogy miniszteri biztos kinevezését kérik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház (a miskolci Szentpéteri kapui kórház) csillagpont fejlesztéséhez. Ennek végrehajtásáról ugyanis a Bajnai-kormány másfél évvel ezelőtt már döntött, a szükséges pályázati források is megvannak, a finanszírozásról szóló szerződéseket aláírták. A beruházás ennek ellenére még most sem indult el. A dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos által koordinált átalakításra többször is írtak ki közbeszerzési pályázatot, de azok különböző okok miatt mind eredménytelenül végződtek. Az infláció miatt nőnek a költségek, ma már nagy valószínűség szerint az eredetileg számolt összegből meg sem lehetne valósítani a fejlesztést-írja eszakonline.hu