18:25 calvero56Olyan jó volt ma reggel a friss havon kisétálni a komlósi erdőbe! Tüdőmet megtelítette a hószagú, jószagú levegő, szórtam ki kevéske kukoricát. Egy fácánkakas ott sündörgött, mintha tudomást sem akarna venni rólam. Egy róka félelmetesebb lenne nálam…? Hm. Akkor halasi miért fél tőlem? (Amúgy, van oka rá.)

Utána elmentem Lea lányomat meglátogatni, tévéztünk, egyebek mellett Bejart egyik világhírű tanítványának táncszínházi előadását néztük. Szavak nélkül, csupán energiát sugárzó mozdulatokkal micsoda hatást keltettek!! Sokkal nagyobb hatással volt rám, mint egy verbális színházi előadás, nem beszélve a mézestakony operett előadásokról, amely műfajjal engem ki lehet kergetni a világból. (Ami, egyebek mellett halasi kedvenc mű-fajtalankodása. És ami a színházművészet megcsúfolása.)

Tegnap néztem a Hír-tévén Blaskó vitáját Koltaival. (Nem azzal, aki miatt egész nyáron ingyen dolgoztam. Nem, ez a K. egy kritikus:) Blaskóról tudjuk, hogy megnyerte az egri színház pályázatát, mellyel februártól ő ama színház igazgatója. És persze a balliberális ondóhorda egyből rárontott, hogy politikai alapon!… satöbbi. Hát a kurva anyátok, ballibes buzeránsok!: székhelyit, alföldit, halasit, nem politikai alapon nevezték ki anno…?! Ha?! Emlékezetkiesés…?, vagy zsebetekbe folyó elvtelenség?!

No jó, vissza az indulati agarakkal. Koltai Tamásról tudjuk, hogy a „mindent tudó” balliberális sajtó utolsó embere ( mgp már leszerepelt mint besúgó, a többi is elvérzett itt-ott), egyik sem volt hiteles, hiszen amíg a Katona jó színház volt… addig megírták róla, hogy jó színház. Micsoda szakmai tudás igényeltetett ezen megállapításhoz, nem?! Hihetetlen szakmai találmány, mi?! És amikor Székely Gábor új színházat csinált, akkor Koltai átsündörögtek oda, mert akkor onnan remélt… mit tudom én mit. És amikor Székely új színházát is megbuktatta a politika, akkor Koltai Tamás szőnyeg alatt visszafondorkodott a Katonához. S miután kibújt a szőnyeg alól, a művészbejárón ment be…! Miközben a kritikai hitelesség alapvetése, hogy nem lehet egyszerre a vasfüggöny két oldalán lenni. Inkább nem lenni. És nem enni. Mert akkor a kritikus megszűnik hitelesnek lenni.

No jó, igazad volt Béla barátom, amikor pár napja azt mondtad nekem, hogy álljak le ezekkel a szakmai vérgecikkel vitázni, harcolni… Meg a politika bűzös mocsarának piócáit szándékosan a vénáim felé irányítani. Mert ezek a vérgeci piócák úgyis kiszívják a véremet; ők jóllaknak, miközben én esetleg éhen veszek. Meg azt is javasoltad Barátom: írjak inkább a vadászatról. OK, ezt teszem. De közben van annyi eszem, hogy látom mi történik a világban. És mellesleg tényleg alig eszem. De nem leszek settenkedő, sem lopakodó. Sem betörő. Legfeljebb fejét falnak ütő és betörő… örök lázadó.

Calvero