Akár sztrájkot és demonstrációt is kilátásba helyezett három pedagógus szakszervezet, ha áprilistól csökkennek a pedagógusbérek Miskolcon. A polgármester szerint az idei költségvetésben az oktatásra szánt költségkeret valóban kisebb, de a pedagógusok bére nem lesz kevesebb.

A megyei napilap, az Észak-Magyarország csütörtöki számának címoldalán jelent meg a hír, hogy három pedagógus szakszervezet: a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete sztrájkbizottságot alakított. Ennek oka, hogy a borsodi megyeszékhely önkormányzatának idei költségvetésében a tavalyinál 454 millió forinttal szánnak kevesebb pénzt az oktatásra, mint tavaly. Az érdekvédők pedagógus elbocsátásoktól, valamint a bérek csökkenésétől tartanak, ezért – mint kinyilvánították – demonstrációra és sztrájkra is készek, sőt a gördülő sztrájk lehetőségét sem zárták ki.

Erre Kriza Ákos Miskolc polgármestere nyílt levélben reagált. Ebben leszögezte: az oktatásra szánt költségkeret csökkenése miatt a dolgozók bére nem lesz kevesebb. Hangsúlyozta: elrendelte a munkáltatói döntéseken alapuló illetmények, valamint a cafeteria-juttatások kifizetését, ezeket az intézményeknek az idei költségvetésükből kell biztosítaniuk. Ezzel együtt az intézményvezetőkkel közösen keresik annak a lehetőségét, hogy ez a jövőben ne jelentsen többletterhet az iskoláknál – írta a polgármester, kiemelve: tisztában van azzal, hogy az adható juttatások megvonása jelentős keresetkiesést jelentene a dolgozók számára. Ezért tette kötelezővé az intézmények számára azok kigazdálkodását.