Általános és középiskolák, illetve óvoda kerülhet egyházak fenntartásába Miskolcon. A szülőket, diákokat, pedagógusokat az önkormányzat és a felekezetek képviselői fórumokon tájékoztatják a várható változásról.

Az evangélikus egyház az Istvánffy Gyula Általános Iskola, a görög katolikus egyház a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskola, a római katolikus egyház pedig a Vörösmarty Általános Iskola és a Weöres Sándor Óvoda átvételére nyújtott be szándéknyilatkozatot az önkormányzathoz .

Az átvétel úgy történne, ahogy korábban több iskola esetében: az épületet az új fenntartó megvenné, a diákok és a pedagógusok pedig maradnának. Minderről azonban a közgyűlésnek kell döntenie, de előtte egyeztet az önkormányzat a pedagógusokkal és a szülőkkel is.

Dobos Timea városházi szóvivő úgy tudja, hogy a pedagógusok többsége maradni kíván a fenntartóváltás után is, a jelenlegi és a most jelentkező diákokkal szemben nem lesz semmilyen felekezeti elvárás, hiszen ők még mint önkormányzati iskola tanulói kezdték, illetve kezdik meg a tanévet.

Az önkormányzat csak kellően átgondolt és megalapozott döntés után ad át intézményt, a polgármesteri hivatal szakmai stratégia alapján tárgyal az egyházakkal – jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve: a megállapodásnak része lesz többek között az, hogy az adott intézményt továbbra is iskolaként kell működtetni, valamint az, hogy ezeket az adott egyház körzettel, tanulókkal, pedagógusokkal vegye át.

Ha pedig lesznek olyan szülők, akik a megváltozott körülmények miatt esetleg másik intézménybe kívánják járatni a gyerekeiket, azok átjelentkezhetnek a legközelebbi önkormányzati iskolába, miként ezekben kaphatnak állást azok a pedagógusok is, akik nem kívánnak egyházi iskolában tanítani.

Az önkormányzatnak ebben az évben egymilliárd forintot kell megtakarítania, s ha ezt a négy oktatási intézményt az egyházak működtetnék, az jelentős kiadáscsökkentést jelentene a város számára, és így önkormányzati tulajdonban maradó iskolákra is többet lehetne költeni – fűzte hozzá Dobos Tímea. A Miskolcon működő egyházi intézményekbe sokszoros a túljelentkezés.