A Miskolci Apostoli Exarchátus püspökévé nevezte ki XVI. Benedek pápa Orosz Atanázt

A Miskolci Apostoli Exarchátus püspökévé nevezte ki XVI. Benedek pápa Orosz Atanázt, a Központi Papnevelő Intézet elöljáróját. A katolikus egyházfő ugyanakkor a politikai közigazgatási határoknak megfelelően módosította a görögkatolikus püspök irányítása alá tartozó területet , az így most egybeesik Borsod-Abaúj-Zemplén megye határával.

Orosz Atanáz 1960. május 11-én született Nyíregyházán. Filozófiai és teológiai tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte kitűnő eredménnyel, 1985. augusztus 4-én szentelték pappá Budapesten. 1985 és 1987 között Rómában, a Szent Alfonz Akadémián tanult. Rövid ideig káplán volt Máriapócson és Budapesten. Római tanulmányai befejeztével 1989-ben a Nyíregyházi szeminárium tanulmányi prefektusa lett.

1991-től 1993-ig a Chevetogne-i bencés kolostorban élt Belgiumban. 1993 és 1995 között a nyíregyházi szeminárium rektora, majd 1995-ben négy évre visszatért Chevetogne-ba, mint szerzetes, a jelenlegi hajdúdorogi püspökkel, Kocsis Fülöppel együtt. 1996. július 19-én tett szerzetesi fogadalmat.

Chevetogne-ból visszatérve 1999-ben szerzetestársával közösen megalapította Dámócon a Feltámadás kolostort. 2008-tól, Kocsis Fülöp püspökké szentelésétől egyedül élt a kolostorban a szigorú szerzetesi életszabályok szerint. Számtalan cikket és könyvet publikált, ezek országosan és nemzetközileg is elismertek.