Rendőrök járőröznek a Heves megyei Gyöngyöspatán. Azután kezdték az ellenőrzéseket, miután kiderült, hogy vasárnapra gárdisták terveznek felvonulást a faluban. Az elmúlt napokban ugyanis elterjedt az a hír, hogy megszaporodtak a bűncselekmények a településen, ami miatt egy idős férfi öngyilkos is lett. Néhány napja már fekete egyenruhás polgárőrök járőröznek a faluban Van, aki szerint ez félelmet kelt az emberekben.

„Ha nem is bántanak, de nagyon félnek itt az asszonyok, a gyerekek, ahogy végig mennek az utcán” – mondja Berki Iván.

A helyiek szerint az utóbbi időben egyre több a betörés és a lopás. Azt mondják, hogy az idősek este már ki sem mernek menni az utcára.

„Nem tudom hányszor betörtek, az idén is januárban. Rendőrség is kint volt. Tűrhetetlen!” – jegyzi meg Szalkai Gyula.

A járőrözést a jobbikos polgárőrök kezdeményezték. A Heves megyei kormányhivatal vezetője szerint azonban a rendőrségnek kell fenntartania a rendet a településeken. Feladatukat pedig nem veheti át senki.

„Úgy gondolom, hogy ezeket a feladatokat nem adhatják át senkinek, és más nem is kérheti el a rendőrségnek ezt a jogosítványát. Egyébként napokon belül itt helyben is nő majd a rendőri jelenlét” – jelentette ki Horváth László kormánymegbízott.

Vasárnap a tervezett gárdista felvonulás miatt újabb rendőröket vezényelnek a településre.