Cigánykérdés

Cigánykérdés-e a 15 éves tankötelezettségi korhatár?
Címkék: cigányság fidesz orbán viktor tankötelezettség

Nagyon különös, hogy a legváltozatosabb kérdésekben

rendkívül gyorsan és hevesen reagáló hazai cigány érdek-képviseleti szervezetek nem csaptak le Orbán Viktor azon víziójára, hogy 15 évre szállítsák le a tankötelezettség korhatárát.

Az iskolalátogatáshoz kötött családi pótlék, a büntethetőség alsó korhatárának tervezett csökkentése, a legkisebb lopásért is kiszabható letöltendő elzárás mind-mind kiverte a biztosítékot a cigány szervezetekben. Azt mondják ugyanis, hogy ezek az új jogszabályok egytől egyig kifejezetten a hazai cigányság ellen irányulnak – és akkor nem beszélünk a helyi önkormányzatok bizonyos ötleteiről, mint például a porta rendjéhez kötött segélyekről.

Beszéljünk világosan. A 15 éves tankötelezettségi korhatár azt jelenti, hogy azoknak a társadalom határmezsgyéjén éldegélő családoknak az esetében, amelyek eleddig minden egyes gyermekük után azok 18 éves koráig számíthattak a családi pótlékra, ennek a – családi szinten – olykor meglehetősen busás támogatásnak immár szinte biztosan vége a gyermek 15 éves kora után, mivel nem a továbbtanulás, de sok esetben még az általános iskola befejezése sem fontos számukra. Nagy kérdés persze, hogy milyen hatása lesz ennek a társadalomra, mihez kezdenek magukkal azok a gyerekek, akiket eddig legalább valamennyire kordában tartott a 18 éves korukig kötelező iskola, miképpen az is, hogy ilyesformán hány tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermek kerül ki túl korán az oktatásból…

Ám ez a törvénymódosítás még egy kérdést felvet: Vajon a Fidesz vezette kormány valóban eltökélte, hogy megregulázza a hazai cigányság problémás rétegét, vagy legalábbis kevesebbet akar költeni rájuk?