Miért nem volt elérhető az oldal?

A hódmezővásárhelyi Emlékpont kedden tette fel 547 szigorúan titkos állományú(szt) tiszt névsorát az internetre. A lista szerda reggel nem volt elérhető. Később azért gyűjtésbe kezdtünk.

Az Emlékpontot vezető Blazovich Péter a szigoruantitkos.hu oldal megnyitásakor tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy négy ügyvéddel is konzultáltak a lista nyilvánosság elé tárása kapcsán, így az reményei szerint jogilag sem támadható. Szerda reggel közel egy óra hosszáig nem volt elérhető az oldal, mint a hír6.hu megtudta, nem jogi, hanem felhasználói „támadás” érte az oldalt. A negyed tízkor kapott tájékoztatásban a következő szerepelt: az oldal túlterheltsége miatt szíves elnézésüket kérjük, hamarosan újra láthatóak lesznek az adatok. Fél tízre aztán tényleg elérhetővé vált az 547 név, a hír6.hu pedig a dél-alföldi szt-tisztek névsora között böngészett.

Így akadtunk Barta Emil nevére, a makói születésű férfi fedőmunkahelye a Szegedi Posta Igazgatóság volt. Dr. Bella Károly Imre a SZOTE kollégiumi igazgatója volt, a szegedi férfi minősítéséből kitűnik, hogy „Bella elvtárs kezdettől fogva ifjúságvédelmi vonalon dolgozik […] arra hívtuk fel figyelmét, hogy lehetőségéhez mérten öntevékenyebben és kezdeményezőbben végezze szakmai munkáját. továbbá, még alaposabban ismerje meg elhárítási területének – Orvostudományi Egyetem – operatív helyzetét..”.

Bottyánszki András fedőmunkahelye a Budapesti Hiradótechnikai Vállalat Békéscsabai gyára volt, az ipari elhárításhoz szervezték be, Botyánszki Mihály szintén a békési megyeszékhelyről jelentett. Dr. Fabulya Balázs az IBUSZ Békés Megyei Igazgatóságán – munkaköréhez kapcsolódóan – az idegenforgalmi elhárítással foglalkozott.

Fenyvesi István a Bács-Kiskun Megyei Művelődési Központ igazgató-helyetteseként jelentett. A dévaványai születésű Ignác Gyula a MÁV Szegedi Igazgatóságánál állt alkalmazásban. Szabó Sándor őrnagy osztályvezető helyettes ezt írta róla: Fegyelmezett, a parancsokat, utasításokat betartó elvtársnak ismertük meg, a konspirációt minden körülmények között betartja.

Kispál Antal a hírközlési elhárítást szolgálta a Szegedi Hírlapkiadó Vállalat Igazgatójaként. Szintén a csongrádi megyeszékhelyről jelentett Kiss Lajos, Kónya Károly, a mezőkovácsházi Kovalcsik László, valamint dr. Lévai Ferenc is.

A békéscsabai Nagyvárad Pálról nem sokat tudni, az 1915-ben született férfi 8 általánossal rendelkezett. Pap András a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságtól vonult nyugállományba 1971-ben. Újabb kollégiumigazgató a SZOTE-n, Pignitzky György Ferencet így jellemezték a beszervezésekor: Már az alapkiképzés időszakában fokozatosan bekapcsolódott az operatív munka végzésébe, melynek során ismereteit gyakorlatilag is hasznosította. Több értékes jelzést adott a kollégiumban lakó külföldi /főleg afrikai, ázsiai, arab/ hallgatók politikai jellegű rendezvényeiről, közöttük levő feszültségekről, ellentétekről, egyes személyek tevékenységéről […] Segítette beszervezésre alkalmas jelöltek kiválasztását és tanulmányozását.

Tenkei Sándor szintén megfelelt az előző rendszer igényeinek, a Nagyalföldi Kutató és Feltáró Vállalat szegedi üzemében dolgozó férfiról így ír 1974-ben Lichtenstein József Csongrád megyei III/II. osztályvezető: …jelzései kapcsán az utóbbi egy évben két alkalommal vált szükségessé vezető beosztásban lévő szakemberrel szemben adminisztratív megelőző intézkedés foganatosítása.

Udvardy (Udvarhelyi) József a békéscsabai Körös Szálló üzletvezető-helyetteseként tett jelentéseket. A kondorosi születésű Valkó Pál Békéscsabán és Szegeden is tevékenykedett a MÁV alkalmazásában. Vida Pált sokan ismerték Szegeden, hiszen fedőmunkahelye a Royal Szálló volt, ahol üzletvezetőként dolgozott.

Viski Mihály kőműves-segédből lett főtörzsőrmester Kecskeméten, de 1967-ben fegyelmivel helyezték nyugállományba, mivel többször ittasan jelent meg munkahelyén.

Több MÁV-dolgozó is szerepel a listán, ezek közé tartozik Vízvári Albert, aki Szegeden teljesített szolgálatot.

Zay Zoltán a Szarvasi Kemping vezetőjének bibliográfiájában ez áll: Apja bányász, TSZ-nyugdíjas. Egerben érettségizett, felszolgáló szakképesítést szerzett. Első munkahelye a Hungária Szálloda Egerben, ahol portásként dolgozott. Ezt követően az IBUSZ-hoz igazolt át, itt idegenvezetői képesítést is szerzett. 1975-től az egri UNICORNIS szálloda portása ill. főportása. 1980-ban az egri Ho Shi Minh tanárképző főiskolán orosz nyelvtanári és történelemtanári képesítést szerzett. 1978-1981 között a Bakonyszombathelyi Körzeti Általános Művelődési Központ igazgatóhelyettese. Ezt követően a MN 1.sz. katonai középiskolai Kollégium nevelőtanára majd kempingvezető a Békés Megyei Vendéglátó Vállalat szarvasi kempingjében. Első feleségének foglalkozása távbeszélő kezelő, tőle 1975-ben elvált, második nejétől szintén elvált.

Az adatbázisban szerepel Boros Imre, az első Orbán-kormány PHARE-minisztere és Medgyessy Péter egykori miniszterelnök is. Boros egy tegnap elhangzott televíziós interjújában megerősítette korábbi közlését, miszerint nem volt szt-tiszt.