Nagyjából egy tucat elemből álló lakástámogatási rendszert vezet be még az első fél évben a kormány. Körvonalazódik a megoldás a bajba jutott adósok gondjainak kezelésére is – közölte a Világgazdaság.

A Világgazdaság arról ír, nagyjából egy tucat elemből álló lakástámogatási rendszert vezet be még az első fél évben a kormány. Matolcsy György szerint figyelembe veszik a kormány mellett működő Otthonteremtési Tanácsadó Testület javaslatait is. Körvonalazódik a megoldás a bajba jutott adósok problémájának kezelésére is: a kabinet itt is komplex intézkedéscsomaggal számol, amelyről már napokon belül megtörténhet a bejelentés. A csomag kidolgozásánál az érintettek arra törekednek, hogy az elfogadható legyen az adósoknak, a bankoknak és az államnak egyaránt. A kabinet szándékai szerint olyan megoldást kell találni, amely nem lehetetleníti el a szociális problémákkal küzdő hiteleseket újraéleszti a jelzálogalapú ingatlanpiacot és valamelyt kisimítja az esetleges árfolyamkilengéseket is.

A Népszabadság szerint ma még nem szorul kisebbségbe a jegybanki kamatdöntéseket meghozó monetáris tanácsban Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A lap információi szerint a parlament gazdasági bizottsága ma délelőtt a lehetséges négy helyett csak két tag jelöléséről dönt és így délután az Országgyűlés is csak róluk szavazhat. A Népszabadság úgy tudja, hogy Bártfai-Mager Andrea korábbi jegybanki igazgatóhelyettes és Gerhardt Ferenc volt MNB-alelnök jelöléséről tárgyal. Ezáltal, a monetáris tanács működőképes lesz, a további két jelöltről később döntenek. Az elmúlt hetekben csitulni látszott a vihar a kormány és a jegybank vezetése között, a tűzszünetnek azonban láthatóan vége, a kabinet pedig továbbra sem tett le arról, hogy megpróbálja mandátumának lejárta előtt távozásra bírni Simor Andrást.

A Magyar Nemzet Orbán Viktor próbaidőre kinevezett tiszthelyettes rendőrök tegnapi eskütételén mondott beszédéről tudósít, amelyben a miniszterelnök egyebek mellett azt mondta: Magyarország megújulásért kiált, rendet és biztonságot akar – mondta . A Belügyminisztérium tegnap bejelentette, hogy jövő év nyaráig 4200 új rendőr áll szolgálatba. Eközben a Heves megyei Gyöngyöspatán pattanásig feszült a helyzet: a településen az elmúlt időszakban számos betörés történt, és a helyiek elmondása szerint a cigány kisebbség zaklatta a lakosságot. A Jobbik tegnap összefogás a cigányterror ellen címmel rendezvényt tartott a faluban. Vona Gábor pártelnök hangsúlyozta, a tüntetés nem pártrendezvény, hanem összefogás, amelynek célja a faluban béke és nyugalom uralkodjon. Beszédében élésen bírálta a kormányt a közbiztonság helyezte miatt. Ezután a legalább ezer fős tömeg, közte gárdisták, fáklyákkal végigvonult a falun a rendőrség kíséretében.

A Napi Gazdaság szerint legutoljára 2003-ban termeltek kevesebb nyereséget a hazai A kategóriás tőzsdei társaságok, mint az elmúlt esztendőben. A négy blie chip együttes részaránya a tavalyelőtti közel 97 százalékos szintről 92 százalékra apadt. Ebben komoly szerepet játszott a banki vagy ágazati különadó. A különadók szórásából tavaly még kimaradt gyógyszercégek viszont az abszolút győztesek közé iratkozhattak fel. A nyereségtermelő képesség alapján elég a vegyes képet mutatnak a társaságok. A legolcsóbbnak ilyen szempontból az 5-ös értéket felmutató FHB bizonyul. Aránylag olcsó az Egis és a Telekom, alaposan előreszaladt ellenben a MOL.

A portfolio.hu arról ír, hogy az árstabilitás biztosítása érdekében közép távon emelni kell az alapkamatot – jelezte egy minapi interjúban a svájci jegybank alelnöke, Thomas Jordan. A központi bank március 17-i ülésén még nem várható kamatemelés, ám a kamatemelési várakozások érzékelhető erősödése egyáltalán nem jó hír a magyarországi frankhitelesek számára.