A megyei fenntartású kórházak összevonása ellen tiltakoznak a miskolci Szent Ferenc Kórház 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés február közepén döntött úgy, hogy a miskolci Szent Ferenc Rehabilitációs Kórházat, a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórházat, a mezőkövesdi Mozgásszervi Rehabilitációs Központot, valamint az Izsófalvai Pszichiátriai Szakkórházat beolvasztja a jogutódnak számító Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházba.

Az érintett intézmények közül most a Szent Ferenc Kórház érdekvédelmi szervezetei fogalmazták meg azt a nyílt levelet, amelyben a lépés ellen tiltakoznak. Ebben leszögezik: 2006-ban két fő profiljuktól: a tüdőgyógyászattól és a reumatológiától fosztotta meg őket az akkori egészségügyi kormányzat.

Ez 240 aktív ágy elvesztését és 180 dolgozó elbocsátását jelentette – olvasható a levélben. A szervezetek szerint nem látszik az összevonás utáni szakmai program, ezért a dolgozók joggal féltik egzisztenciájukat. A levél megfogalmazói és szimpatizánsaik arra kérik Orbán Viktort, hogy vizsgálja felül a szerintük elhamarkodott és megalapozatlan döntést.