Tiltakoznak a betegek és az érdekvédelmi szervezetek a Szent Ferenc Kórház beolvasztása  ellen. Az Orbán Viktornak írt levélben Csiba-hurrikánnak írják le azt a támadást, ami ellenük indult, és amelynek névadója Csiba Gábor, a jövendőbeli csúcsintézmény vezetője.
A levélírók szerint már a szocialistáknak is szemet szúrt  a jól működő intézmény,
és megpróbálták donornak használni. (Szakmai vélemények szerint ezzel azt érték el többek között, hogy miután elhappolták a tüdőgyógyász osztályt és megpróbálták egy más helyen működtetni, azóta Miskolcon emberek halnak meg tüdőgyulladásban.)
Miután pedig megcsonkították a Szent Ferencet (elvették a tüdőgyógyászati és a reumatológiai osztályt), ezek után is életképes maradt az intézmény, sőt virágzik. A Szent Ferenc az ország gazdaságilag legstabilabb 10 kórháza között van.
A dolgozók konkrétan megfogalmazták azt, hogy szerintük miért akarják eltüntetni az intézményt.
Jó biznisz a háttérszolgáltatások kiszervezése, komoly értéket képvisel az épület és a hozzá tartozó telek. Végül, de nem utolsósorban sok ember szemét csípi a „bezzeg Szent Ferenc”.
Azt is nehezményezik, hogy a Megyei Önkormányzat a dolgozókkal való egyeztetés nélkül döntött, még a látszatra sem ügyelt.