Komoly munka folyik Felsőzsolcánál

Megerősítik a töltést, kiszélesítik, valamint mélyítik a Bódva medrét Felsőzsolcánál. A Sajó, a Hernád és mellékfolyóik árvízvédelmi rendszerének megerősítésére 7,3 milliárd forint jut Borsod megyében. A tavaly szinte teljesen víz alá került településen hat kilométer hosszan erősítik meg a gátrendszert március végére.

Mélyítik és szélesítik a Bódva medrét a munkagépek Felsőzsolcán. A kotrást, és a védekező munkálatokat nem nehezíti az adminisztráció, az április végéig meghosszabbított veszélyhelyzetnek köszönhetően.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár elmondta: 7,3 milliárd forint áll rendelkezésre, a kormány költségvetéséből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó és a Hernád árvízi megelőzési munkálatainak elvégzésére.

Ebből a pénzből erősítik meg a falut védő töltésrendszert is. Ennek a megépítése hónapokig is eltarthat, de márciusban már elkészül az első szakasz, ami már jelentős védettséget ad. A hat kilométeresre tervezett védvonal kialakításához azonban több telektulajdonossal is meg kell egyezni.

A környezetvédelmi államtitkár azt ígéri, a hatóságokat és a jogi szakembereket is bevonnak az alkufolyamatba. A vízi társulások egyébként a kormány által biztosított összegeken felül uniós forrásokat is felhasználhatnak az árvízvédelmi munkálatokra