Korrupció miatt pénteken őrizetbe vette a román korrupcióellenes ügyészség Rácz Károlyt, Kézdivásárhely polgármesterét – írta a kronika.ro cikkét ismertetve a kitekinto.hu külpolitikai szakportál. A Magyar Polgári Párt színeiben a 2008-as választáson mandátumot nyert Ráczot rajtakapták, amint csúszópénzt fogadott el. Az ügy érzékenyen érinti a polgári pártot, mivel a szervezet március 15-ei központi ünnepségét, egy nappal korábban pedig országos tanácsának ülését is Kézdivásárhelyen tartaná.

A polgármestert már 29 napos előzetes letartóztatásba helyezték. A korrupcióellenes hivatal szerint Rácz egy éven át, tíz alkalommal fogadott el csúszópénzt, elfogásakor 10 ezer lejt (656 ezer forintot).

Egy korábbi vizsgálat során kiderült, hogy miután a város önkormányzata 2010 februárjában szolgáltatási keretszerződést kötött egy céggel sóder beszállítására, Rácz Károly polgármesterként egy konkrétan meg nem határozott pénzösszeget kért a szerződés „problémamentességének” biztosítása fejében a cég ügyvivőjétől – aki aztán feljelentette.

Az ügyészség arról tájékoztatott, hogy a polgári párti politikus tavaly április óta összesen 41 ezer lejt (2 millió 688 ezer forintot) kapott csúszópénzként, 2010 április és október között havonta 4 ezer lejt (262 ezer forintot), novemberben 10 ezer lejt (656 ezer forintot), idén februárban 3 ezer lejt (97 ezer forintot).