Három hónapja nem kap fizetést a három önkormányzati dolgozó a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsóbereckiben. A polgármester szerint a költségvetésük tavaly borult fel, amikor nem, vagy csak alig kaptak abból a keretből, amely az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatására szolgál.

„Egyedül vagyok, a férjem meghalt, ha nem lenne a 89 éves anyukám, akinek van nyugdíja, nagyon nagy bajban lennék, mert nem tudnám fizetni a közüzemi díjakat”- mesélte Mezei Andorné, a polgármesteri hivatal pénzügyi előadója. Édesanyja nyugdíja azonban csak a számlák egy részére elég, ezért már nem gázzal, hanem fával fűtenek.

Zuti Lajos polgármester elmondta, hogy március 31-éig az áramszolgáltató jön kikapcsolni a villanyt, ez a legnagyobb probléma, amiről még nem tudják, hogyan fogják megoldani. A polgármesteri hivatalban naponta átnézik a kifizetetlen számlákat, hátha tudnak még valakitől haladékot kérni. „A havi nettó finanszírozásunk másfél millió forint, a számlatartozásaink összege 24 millió, így lehet hasonlítani, hogy gyakorlatilag kilátástalan a helyzetünk, egyik napról a másikra, de már néha magunk sem tudjuk, hogy miből élünk”- magyarázta a polgármester.

Zuti Lajos azt mondja: ha a tartozások miatt a szolgáltatók elkezdik kikapcsolni a közműveket a közintézményekben, először a polgármesteri hivatalt zárják be és csak utána az iskolát.

Az önkormányzatok működésére szolgáló országos keret idén 45 milliárddal csökkent, a Belügyminisztérium viszont bejelentett egy külön 31 milliárdos segítséget az eladósodott településeknek. Közben olyan kormányzati tervek láttak napvilágot, hogy a jövőben büntetnék a nagy adósságot felhalmozó településeket, például a képviselőtestület feloszlatásával, vagy azzal, hogy a polgármesterek és képviselők a következő választáson nem indulhatnának újra.

atv.hu