Idén is színes és érdekes programokkal, rendezvényekkel várják az ünnepelni, megemlékezni vágyó miskolciakat március 15-én, a magyar polgári forradalom és szabadságharc 163. évfordulóján. A városi, központi megemlékezés délelőtt 10 órától kezdődik a Petőfi téren, ahol Kriza Ákos miskolci polgármester mond beszédet.

Programok 2011. március 15-én, kedden

08 órától
Ünnepi közgyűlés a Megyeházán. Beszédet mond dr. Mengyi Roland, a Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. A műsorban közreműködik: Tolcsvay László, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és előadóművész, valamint az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola Kamarakórusa.

10 órától
Koszorúzás Petőfi Sándor szobránál, a Petőfi téren
Ünnepi beszédet mond: Kriza Ákos polgármester

Az ünnepi megemlékezést követően a résztvevők közösen felkeresik az 1848-as Forradalom és Szabadságharc miskolci emlékhelyeit: Batthyány Lajos emléktábláját, Deák Ferenc szobrát, Lévay József szobrát, Szemere Bertalan szobrát, Petőfi Sándor emléktábláját, Széchenyi István szobrát.

10 órától
Huszártalálkozó a Városház téren, hagyományos XIX. századi vásár, kézműves bemutatók, játszóházak a Diósgyőri Kézműves Alkotóház szervezésében

11 órától
Exluzív tárlatvezetés a Rákóczi-házban – a „Másik? Nem.” c., hét tárlatot felvonultató kiállítás-együttes bemutatása. A magyar nemzet nagy asszonyaira, az 1848-as forradalom és szabadságharc időszakának nőalakjaira emlékezhetnek a résztvevők a kiállítás elemző szemléjével.

11 órától
Koszorúzás az Erzsébet téren, Kossuth Lajos szobránál

11 órától
A Herman Ottó Múzeum kiállítási épületében ’48-as relikviákból összeállított kamara-kiállítás nyílik. A Görgey utcán is lesz tárlat, a Miskolci Galériában pedig honvédportrékat, fotókat nézhetnek meg az érdeklődők, sőt emlékfotót is készíthetnek. A Színészmúzeumban korhű jelmezekbe öltözött színészek fogadják a látogatókat. Mindenhová ingyenes a belépés.

11 -16 óráig
Családi program és huszártábor a Szent István téren A családokat Kriza Ákos polgármester köszönti. Megtekinthetők lesznek a huszárok és lovaik, a huszár viselet, a fegyverek. Láthatók lesznek a Wysoczki Légió fegyverbemutatói, lesznek mesterség bemutatók, ’48-as játszóház, póni lovaglás, To(Bor)ozó, verbunk és rezesbanda) 12 órától a fedett színpadon és a virágóránál is lesznek programok

11.30 órától
A kegyelet virágait helyezik el Palóczy László és Szemere Bertalan emlékművénél, valamint Horváth Lajos és Butykai József sírjánál, az avasi temetőben.

14.30 órától
A Miskolczi Pincék Asztaltársasága megkoszorúzza Kun Miklós és Poóts Miklós 48-as hősök elhagyatott sírjait az Avasi Református Temetőben

16 órától
Ünnepi megemlékezés a Lavotta és az Erzsébet királyné utca kereszteződésében található kopjafánál

16 órától
Ünnepi megemlékezés a szirmai Hősök emlékművénél. Beszédet mond: Giákné Bobály Judit, önkormányzati képviselő.

16 órától
A Felföldi Fotográfusok Szövetségének bemutatkozó kiállítása a Bárczay-kastélyban. A vendégeket köszönti: Papp Ferenc közművelődési igazgató. A rendezvényt megnyitja Felsőzsolca polgármestere, és Szathmáry Király Ádám fotóművész.

17 órától
Sára Sándor: 80 huszár című magyar filmdrámáját vetítik a Művészetek Háza Uránia-termében. A Fidesz – KDNP miskolci szervezetének ünnepi megemlékezését záró vetítés belépő nélkül megtekinthető.

17 órától
A Jobbik Magyarországért Mozgalom megemlékezése a Kossuth szobornál, az Erzsébet téren. Beszédet mond Egyed Zsolt országgyűlési képviselő, a Jobbik B.-A.-Z. megyei elnöke, Szegedi Márton, a Jobbik miskolci képviselőcsoportjának frakcióvezetője, a párt miskolci elnöke, Miklós Árpád, a megyei önkormányzat Jobbik-frakciójának vezetője. A megemlékezés végén a résztvevők huszárok kíséretében vonulnak át a Herman Ottó múzeumhoz, ahol megkoszorúzzák Görgey Artúr szobrát.

mianap.hu