Új robbanás rázta meg a földrengés miatt rendkívül labilissá vált fukusimai atomerőművet Japánban. A sugárzás negyven perc alatt az éves megengedett érték nyolcszorosára nőtt. Naoto Kan japán miniszterelnök bejelentette, hogy a Fukushima Daiichi erőmű környékén a sugárzás mértéke elérte az emberi egészségre káros szintet.

Még mindig ötven technikus próbálja hűteni a reaktorokat a Fukushima Daiichi nukleáris létesítményben, de a művelethez nem szükséges szakembereket hazaküldték. A kormány a probléma az egyre mélyülő probléma kezelésére külföldi segítséget is igénybe vesz.

A szivárgást valószínűleg az okozta, hogy a 4-es számú reaktornál tűz ütött ki a tüzet később eloltották. A kormány a lakosságot 20 km-es körzetben kiköltöztette, és, 30 km átmérőjű körben utasította a lakosságot, hogy ne mozduljon ki otthonról, valamint az erőmű felett repülési tilalmat rendeltek el.

A katasztrófát a szakemberek péntek óta próbálták elhárítani a reaktor hűtésével, magukat sugárveszélynek kitéve. A mai radioaktív sugárzást az a tűz okozhatta, amely 4-es egységben ütött ki, ahol az üzemanyagrudakat is tárolták. A 2. egység nukleáris szivárgás ellen védő burkolata azonban szintén megsérült egy a 3. egységben hamarosan bekövetkező hidrogénrobbanás következtében –tájékoztatták szakemberek a Kyodo hírügynökséget.

Tokióban szakemberek a sugárzás szintjének enyhe emelkedését mérték, amely azonban messze nem érte el az egészségre ártalmas mértéket. David Hinde ausztrál professzor a az eseményt a csernobili katasztrófa óta legnagyobb, de messze nem annyira veszélyes nukleáris balesetnek nevezte. Egy szakember az NHK rádióban viszont arra figyelmeztetett, hogy a katasztrófának nagyon súlyos hatása lehet a férfiak nemzőképességére.