Fideszes képviselők egy csoportja benyújtotta azt a törvényjavaslatot – és akár még ebben a hónapban szavazhatnak is róla –, mellyel meghosszabbítanák az április 15- én lejáró kilakoltatási moratóriumot.

Az intézkedés nyilvánvalóan átmeneti, ugyanis a kormány még mindig nem döntött a bajba jutott devizahiteleseket megsegítő Nemzeti Eszközkezelő felállításáról. Márpedig több mint százezer olyan adós van ma Magyarországon, aki 90 napnál régebben nem fizeti részleteit, így akár ki is lehetne tenni a lakásából, miattuk hosszabbítják meg előreláthatólag a kilakoltatási moratóriumot.

A javaslatból azonban kiderül: feltételekhez kötik a kilakoltatás tilalmát. Ezek szerint csak azokat az adósokat nem szabad kilakoltatni, akiknek nincs másik lakásuk, nem sújtották őket rendbírsággal, és nem önkényes lakásfoglalók. A módosítás indoklása szerint a moratórium azokat is védi, akik a lakáshitel-tartozásból eredő követelés végrehajtása miatt állnak eljárás alatt. A javaslat ráadásul azoknak is segítséget nyújtana, akik az ingatlanukra szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel. Kizárja viszont a védelemből azokat az adósokat, akiket a bíróság hitelezéssel kapcsolatos visszaélés miatt elítélt.
Bors