A Miskolc Holding volt igazgatója cáfolja a feljelentésben megfogalmazott vádakat -írja az eszakonline.hu

A dr. Kriza Ákos polgármester által március 9-én megtett, a Miskolc Holdinggal kapcsolatos feljelentések megalapozottsága és hitelessége minimum kétséges, egyes elemei egyenesen sületlenségnek nevezhetők. Ezt állítja dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding korábbi elnök-igazgatója csütörtöki közleményében. Mint arról korábban már beszámoltunk, Miskolc polgármestere március 9-én – a hivatal nevében – hetvennégy (javarészt a Miskolc Holdingot érintő) ügyben tett büntetőfeljelentést Budapesten, a Fővárosi Főügyészségen ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés, csődbűntett és a számviteli rend megsértésének gyanúja miatt, összesen 6 milliárd forint értékben. A tájékoztatón a miskolci polgármesteri hivatal sajtóanyagát is kiosztották, melyben ez szerepelt: „A feljelentésekben a volt polgármester, egy volt alpolgármester, a volt jegyző és a vállalatok korábbi vezetői is érintettek. Az ügyet vizsgáló ügyvéd szerint a feljelentések hűtlen kezelés, csőd bűntette, a számvitel rendjének megsértése gyanújában születtek. Bizonyos ügyek a bűnszervezetként való elkövetés gyanúját is felvetik.”

A történtekre dr. Halmai Gyula reagált, szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményét az alábbiakban szó szerint teszzük közzé. Íme:

„Kriza Ákos (ámok)fut

A tavasz közeledtével Kriza Ákos budapestig futott: két doboz papír társaságában újra sajtótájékoztatót tartott újabb bombasztikus bejelentéssel, 74 feljelentés, 6 milliárdos kár!

Legutóbbi szereplésének tanulságait levonva immár a mellette álló ügyvédre bízta a magyarázatot, aki már óvatosabban fogalmazott, ismeretlen elkövetőkről, lehetséges érintettekről beszélt. Ennek ellenére az utalások mögé azért bárki behelyettesítheti a „célszemélyeket” – ezért vagyok kénytelen reagálni.

A mai napig megismerhetetlen 22 millióért megrendelt „szakértői” anyag alapján beharangozott bejelentések megalapozottsága és hitelessége a legutóbb még konkrétan közzétett lista tételes cáfolata alapján minimum kétséges.

Két konkrét a vállalatcsoporthoz köthető témakör került megemlítésre a sajtóanyagban:

Követelések értékesítése

* a cégcsoportnak 3.6 milliárd forint lejárt követelése volt – bizonyára igaz
* ezek 80 %-ban behajthatók – majdnem igaz
* a 3.6 milliárdos csomag 5-10 %-os vételáron értékesítésre került – NEM IGAZ!
* a kár 3.6 milliárd forint – sületlenség

Életbiztosítások

Az életbiztosítások a ma is érvényes javadalmazási szabályzat (lsd. www.miskolcholding.hu ) alapján kerültek megkötésre a béren kívüli juttatások részeként – azok értékét bárki sokallhatja, de ez nem büntetőjogi kategória.

Volt cégvezető kollégáimmal együtt bízunk abban, hogy a már folyamatban lévő Kriza Ákost „érintő” bírósági eljárások végén a bíróság kötelezi Kriza Ákost elégtétel adására, bocsánat kérésre, eltiltja attól, hogy a jövőben újabb hasonló hazug állításokat terjesszen és különösen bízunk abban, hogy végre levonja az ügy tanulságát: egy polgármesternek nem ez a dolga!

Dr. Halmai Gyula”