A vád szerint nyolcvannyolc beteget csapott be a Nyírő Gyula Kórház két orvosa és egy nővére 2003 és 2005 között – írja híroldalán az MR1-Kossuth Rádió. A vizsgált esetekben a meddőségi részlegen elvégzett, államilag finanszírozott nőgyógyászati műtétekért 50 és 400 ezer forint közötti összegeket kértek a páciensektől.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Krónikának úgy fogalmazott, azzal az indokkal fizettették ki a betegekkel a felmerülő ellátási díjakat, hogy ezeket a társadalombiztosítás nem fedezi, mégpedig azért, mert egy különlegesen magas szintű technológiával végzik el a beavatkozásokat. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanakkor a valóságban ezeknek az ellátásoknak a teljes költségét megtérítette a kórháznak.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje, Zamecsnik Péter azt állítja: védence, a meddőségi centrumot akkoriban vezető főorvos nem tévesztette meg a betegeket. Az osztályon – szerinte – egy speciális, Németországból hazahozott technikával operálták a meddő nőket, amelynek segítségével két külön beavatkozást egyben végeztek el. Az OEP finanszírozása pedig a két külön beavatkozásból csak egyet finanszíroz, így tehát nem lehet szó dupla finanszírozásról sem. Az ügy a Pesti Központi Kerületi Bíróságon folytatódik, a vádlottak szabadlábon védekezhetnek.