Csütörtök reggelre eltávolították a 26-os út mellől a Jobbik által korábban, Miskolc határában állított településnév-táblát. A párt képviselői szerint súlyos támadás érte a magyar kultúrát, így a lopás miatt feljelentést tettek a rendőrségen.

Három héttel ezelőtt a megyei jogú városok közül elsőként Miskolc határában állított székely-magyar rovásírásos településnév-táblát a Jobbik Magyarországért Mozgalom . Csütörtök reggelre a 26-os út melletti táblát azonban ismeretlen tettesek eltávolították. Szegedi Márton, a párt önkormányzati képviselője elmondta, a magyar kultúra elleni támadásnak veszik a cselekményt, és felszólítják a parlamenti pártokat, hogy ítéljék el ezt a magatartást.

– Tágabb értelemben a magyar közösség elleni izgatásnak vesszük a táblalopást. Bízunk benne, hogy a rendőrség minél hamarabb elkapja a tetteseket, és az illetékesek példát statuálnak majd az ítélettel – hangsúlyozta Szegedi Márton. A képviselő hozzátette: kezdeményezik, hogy alkotmányos védelmet kapjon a rovásírás, továbbá, hogy a nemzeti alaptantervben helyet kapjon „közös kincsünk” oktatása.