A parlament gazdasági bizottsága hétfő délelőtt Cinkotai Jánost és Kocziszky Györgyöt jelölte a jegybank monetáris tanácsába. A plenáris ülés délután már meg is választhatja őket, így a jövő heti kamatdöntő ülésen a héttagú testület teljes létszámú lehet. Cinkotai szerint új gazdaságpolitikával teljesíthető az inflációs cél, az 1994-ben a KDNP országos listáján is szereplő Kocziszky szerint a monetáris politika és a gazdasági növekedés között lehet kapcsolat. A szocialisták és az LMP-s képviselők kivonultak  a bizottsági ülésről a szavazás előtt, a bizottság nélkülük egyhangúan döntött a jelölésről.

„Cinkotai János jelölését még indokolni sem kell, azok közé tartozik, akit ismer mindenki, aki alaposabban foglalkozik a magyarországi inflációval. Ő a téma legjelentősebb magyarországi kutatója, aki a jegybank összes elnöke mellett betöltött tanácsadói tevékenységet az utóbbi két évtizedben” – mondta a gazdasági bizottság hétfői ülésén Rogán Antal.

A másik személy, Kocziszky György miskolci egyetemi dékán szakmai pályafutása sokkal kevésbé meggyőző, politikai és személyes kapcsolatai azonban vitathatatlanok – derült ki a bizottsági ülésen. A magát önálló gondolkodónak minősítő Kocziszky az 1994-es parlamenti választásokon a KDNP országos listáján szerepelt, ő jelölte a Miskoci Egyetem díszdoktorává Járai Zsigmondot, és egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az egyetemen együtt dolgozik Pelczné Gáll Ildikó Fidesz-alelnökkel (aki 2001-ben az egyetem Gazdálkodástani Intézetének igazgatójává neveztek ki)-írja az index.hu