Borsod megyében a bűnelkövetők több mint 90 százaléka cigány. Naponta olvashatunk arról, hogy megkéselték, megverték, kirabolták a tőlük rettegő magyarokat. Egyed Zsolttal, a Jobbik országgyűlési képviselőjével beszélgettünk a megyében kialakult helyzetről és a megoldásról.

Naponta kapunk információkat a cigányok által elkövetett súlyos bűncselekményekről. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mekkora a baj?

Borsod megyében a bűnözés tekintetében még az országos átlagnál is sokkal súlyosabb a helyzet. A tegnapi hejőszalontai gyilkosság is bizonyítja, hogy közbiztonság gyakorlatilag nincs, az idős emberek potenciális áldozataivá válnak

  a cigánybűnözőknek. A kormány ahelyett, hogy hathatós intézkedéseket tenne a közrend megszilárdítására, inkább hírzárlatot rendel el. Úgy gondolják, amiről nem beszélnek, az nincs is. Ez az igazi szerecsenmosdatás és struccpolitika, főleg annak tükrében, hogy a megyében a bűnelkövetők 90-95%-a cigány származású. Ennek a számnak reprezentatív példája a börtönökben fogvatartottak etnikai összetétele. A megye a polgárháború szélén áll. A rendőrség tehetetlen, mert a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy hatékonyan eljárjanak.

Mióta tapasztalják a közbiztonság ilyen fokú romlását?

A közbiztonság romlása nem egy mai probléma, több összetevőből áll. Egyrészt a munkanélküliség, másrészt a berendezkedés a bűnözésből élésre egy folyamat része. A helyzet végérvényesen az elmúlt öt évben romlott meg, ehhez hozzájárult a vidékről a városokba beköltöztetett cigány lakosság, akik túlnyomó részt bűnöző életmódot folytatnak, és akik alkalmatlanok a városi kultúrkörnyezeti létre. A súlyos bűncselekmények, gyilkosságok az elmúlt három évre jellemzőek.

Mit vártak az új kormánytól és mi valósult meg az ígéretekből?

Az új kormánytól senki sem várt attól többet, amit a kampányban megígért. Sajnos mára nyilvánvalóvá vált, hogy ebből semmi sem valósult meg – itt említhetném Pintér két hetét, a megerősített rendőrőrsöket és a közbiztonság helyreállítását. Fogalmazhatnék úgy is, hogy a kormány az első évfolyamon belügyből egyesre vizsgázott.

Lyukóvölgy egy fekete folt a megyében. Milyen állapotok uralkodnak például ott?

A Lyukóvölgy esete ékes példája a mai kelet magyarországi helyzetnek. Az állapotok egy 19. századi nyomortelep hangulatát idézi, az ingatlanok lakói 80%-ban illegális lakásfoglalók. Szeméthegyek, kóbor állatok, járvány, fertő és bűnözés a jellemző. A magyar lakosok mára már a környéket is elkerülik, mivel ezen a környéken véget érnek a törvények. Jellemző az is, hogy az ott lakó cigány közösség a gyereket otthon szüli meg és nem is regisztráltatja, mivel az szerintük nem fontos.

Ha nem regisztrálják a gyerekeket, akkor azok nem járnak óvodába, iskolába se?

Természetesen. Mivel nincsenek regisztrálva, sem a kötelező oltásokat nem kapják meg, sem iskolába nem járnak, mivel kiskoruktól bűnözésre nevelik őket. A szülők visszaélnek a büntethetőségi korhatárral és jellemző, hogy a betöréseket, lopásokat és egyéb bűncselekményeket a 8-12 éves cigánygyerekekkel végeztetik el. Volt rá példa, hogy a szülők egy betörés kapcsán azt vallották a rendőrségi kihallgatáson, hogy a televíziót, a mosógépet és egyéb használati tárgyakat a betörés után a 9 éves gyerek vitte haza, ráadásul egyszerre.

Mit lehet tenni ezek felszámolására?

Egyrészt, ha szükséges a büntethetőségi korhatárt – ha kell – akár 6 éves korig le kell szállítani, mivel a cigány nevelés szerint, aki már tud járni, az lopni is tud. Másrészt a rendőrség jogkörének a kiterjesztésére van szükség azért, hogy megfelelő hatékonysággal tudjanak eljárni a bűnelkövetőkkel szemben. Soha nem volt indokoltabb a vidéki csendőrség felállítása, mint napjainkban. Egy ilyen szervezet a rendőrség mellett tökéletesen el tudná látni a közrendvédelmi feladatokat. A fentiek kiegészítéseként pedig az önfenntartó börtönök, a tényleges életfogytiglan és a halálbüntetés is megfontolandó a jelenlegi helyzetben.

K.E.

barikad.hu