Tömegkályhát a népnek

Az Ökológiai Intézet Alapítvány KEOP 6.2.B projektjének keretében történő gömörszőlősi információs központ kivitelezésének egy újabb stációjához érkeztünk: a tömegkályha építésének műhelymunkájához.
A tömegkályha dán típusú fatüzelésű falazott tömegkályha. A tömegkályha helyben falazható vagy előregyártott elemekből építhető. A falazott kályha külső és középső héjának anyaga tömörtégla, a belső héj anyaga a hamutér alatt tömörtégla, fölötte samott-tégla. A kályha teljes egészében megépíthető magyar gyártmányú anyagokból és alkatrészekből. Az építéshez használható az egészségre ártalmatlan és környezetkímélő cement mentes habarcs. Hatásfoka üzemeltetéstől függően 85-90% körüli.
Napi 1-2 begyújtással az égés során felszabaduló hőmennyiséget a tömegkályha, a fűtött pad és a segédkémény együtt több tonnás hőtartó tömege veszi fel, és adja le az üzemhőmérséklet elérése után (típustól és kiépítettségtől függően 1-3 nap). Tüzelőanyag fogyasztása alacsony a kiváló égés és a nagy hőtartó tömege miatt (Egy kWh hő tüzelőanyag költsége fával 7-9 Ft, gázzal 15-17 Ft, árammal 25-46 Ft.).
A műhelymunka célja, hogy
– hazánkban minél szélesebb körben népszerűsítsük a tömegkályhát;
– a közös építéssel a résztvevők tapasztalatot szerezzenek a tömegkályha építéséről és annak előnyeiről;
– a résztvevők a tömegkályha építő szakemberrel megbeszéljék a látottakat, tanultakat és a szerzett tudást a jövőben felhasználják.
Időpont: 2011. április 11-től április 17-ig.
Helyszín: B-A-Z Megye, Gömörszőlős, Kassai út 37, Gömörszőlősi Oktatóközpont
A tervezett programról, a jelentkezés feltételeiről és a tömegkályháról bővebb információt talál a www.ecolinst.hu honlapunkon.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.