A Daily Mail értesülése szerint a SAS és SBS különleges osztagok 250 katonája, százfős kisegítő egységgel, a terepen volt már a szövetséges légitámadások megkezdése előtt, és jelenleg is segít a bombázandó célpontok kijelölésében.

Tornado típusú harci gépek a péntekre virradó éjszaka ismét rakétákkal lőtték a líbiai hadsereg egységeit. A brit SAS-különítmény Ciprusról légi úton kap élelem- és lőszer utánpótlást. A 350 katonához 800 tengerészgyalogos csatlakozhat, ezt az egységet azon az alapon vetnék be, hogy a polgári lakosság mentéséhez és ellátásához nyújt segítséget.

A légitámadások megsemmisítették a líbiai haderő irányító központjait, de tankok még támadják a felkelők gócait, és most ezeknek a páncélos egységeknek a feltartóztatását tekinti főfeladatának a szövetséges hadvezetés. A művelet Azsdabija város környékén már megkezdődött.

A gyalogos felderítésre azért is szükség van, mert a líbiai haderő lakott területekre telepít tüzérségi állásokat, és a szövetséges légierő el akarja kerülni, hogy támadásainak polgári áldozatai legyenek.

George Osborne pénzügyminiszter a líbiai bevetés költségeiről is beszélt, ezeket több tízmillió fontra becsülte. Szakértők számítása szerint tizenhét napi hadviselés után 100 millió font körül járhat majd az összkiadás.

Közben a brit elhárítás figyelmeztetés adott ki, miszerint lehallgatott telefonbeszélgetésekből arra következtet, hogy Nagy-Britanniában élő Kadhafi-barát líbiaiak esetleg terrorcselekményeket követhetnek el.