Martonyi János nyáron, ha véget ér Magyarország soros uniós elnöksége, várhatóan távozik a magyar diplomácia éléről – írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet arról szám be, hogy április végére tető alá hozhatja a kormány és a bankszövetség a bajba jutott adósokat megsegítő programot.

Már Martonyi hivatalba lépésekor megjelentek olyan információk – ezekről a lap már beszámolt – , amelyek szerint a külügyi tárcavezető csak egy évre vállalta a megbízást. A Népszabadság információi szerint Martonyi János távozása esetén Prőhle Gergely országimázsért felelős államtitkár, volt berlini nagykövet vagy Győri Enikő EU elnökségért felelős államtitkár kerülhet a Külügyminisztérium élére. Annak ellenére, hogy Németh Zsoltot sokan a Fideszben is „örökös államtitkárnak” könyvelik el, az ő kinevezése sem zárható ki. Általában jól értesült források szerint esélyes lehet a külügyminiszterségre Csák János londoni nagykövet, a Mol korábbi vezetője, a Széll Kálmán Társaság elnöke is. Az utóbbi hetekben az a híresztelés is terjed, hogy az új alkotmány szövegét író Szájer József, az Európai Parlament fideszes képviselője venné át a tárcát.

A Magyar Nemzet arról szám be, hogy április végére tető alá hozhatja a kormány és a bankszövetség a bajba jutott adósokat megsegítő programot. Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja, az OTP Jelzálogban vezérigazgatója azt mondta: olyan megoldás szerepel a kormány és a bankok közötti tárgyalásokban, amely akkor könnyítené meg a devizahitelesek dolgát, ha a frank jelentősen elmozdulna az átlagos árfolyamtól. Amint ingadozás elér egy határt, az adós törlesztőrészlete nem követi tovább az árfolyamot, hanem egy előre meghatározott felső határérték alapján számítják ki azt a bankok. A bankszövetség elnökségi tagja szerint a bajba jutott adósok problémáját egymás között kell megoldaniuk a bankoknak és az ügyfeleknek, az államnak ehhez a kereteket kell megteremtenie, ám van még egy pont, ahol a kormány segítsége jól jöhet. A szakember szerint a fizetésképtelen adósok legnagyobb része nincs kilátástalan helyzetben, ha jó áron el tudja adni a lakását, vissza tudja fizetni a tartozását, és egy olcsóbb lakásba költözhet.