A Líbiából tudósító amerikai riporterek folyamatosan azt jelentik, hogy Kadhafi valóban betartja szavát: nincs kegyelem, emberei házról házra járnak, leszámolnak a feltételezett lázadókkal és családjaikkal. Rettegésben tartják a lakosságot – számolt be a Heti Válasz.

Az emberek reszketnek a Kadhafi-halálbrigádoktól. Itt, ellentétben az egyiptomi forradalmárokkal, akik keresték a külföldi kamerákat, mert a nyilvánosságtól védelmet reméltek, a líbiaiak félnek megpróbáltatásaikat a nyilvánosság előtt is megerősíteni.

Szombaton viszont egy középkorú líbiai hölgy, Iman al-Obeidi feldúltan rohant a külföldi újságírók tripoli szállodájába, hogy szenvedéseit megossza velük. Állítása szerint két nappal korábban kormánykatonák rabolták el egy ellenőrzőponton, megbilincselték, verték, tizenöt katona megerőszakolta. „Megkötöztek, rám vizeltek. A Kadhafi-milícia elvette a tisztességemet” – kiabálta magánkívül.

Vádjait megerősítették az arcán, csuklóján, lábán levő kék-zöld foltok. De mielőtt folytathatta volna történetét, a szálloda pincérei és biztonsági emberei rávetették magukat, megbilincselték, majd egy autóhoz vonszolták, és elhajtottak vele. Az összegyűlt újságírók közül többet fizikailag bántalmazták, néhány kamerát elkoboztak, összetörtek.

A kormány első közleménye részeg, mentálisan zavart személyként jellemezte Iman al-Obeidit, majd később azt tudatta, hogy az elhurcolt nő a központi nyomozó irodában „biztonságban” van, esete nem politikai természetű, hanem sajnálatosan egy bűnszövetkezet markába került. Ügyét kivizsgálják, és már kirendeltek egy ügyvédet képviseletére. A külföldi sajtó semmit sem tud a nő hollétéről.

Forrás: Heti Válasz