Csődbűncselekmény és adócsalás   bűntette miatt folytattak nyomozást a Nemzeti Adó– és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóság pénzügyi nyomozói egy miskolci vállalkozó ellen.

A nyomozás adatai szerint az üzletember cége bevételeiből 2007-től rendszeresen hitelezett önmagának

  „tagi kölcsön” címén, egyre növekvő tartozásai ellenére egészen addig, míg a vállalkozás anyagi fedezet híján fizetésképtelenné vált.

 

Mire a hitelezői tartozások összege elérte a 60 millió forintot, a cégvezetőnek 30 millió forintot sikerült zsebre tennie.

A hitelezők megkárosításán túl a képviselő szándékosan nem tett eleget 2008. és 2009. évi adóbevallási és befizetési kötelezettségének, így több adónemben, összesen 3 és fél millió forinttal csökkentette a központi költségvetés bevételét.

A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a miskolci lakost csődbűncselekmény és adócsalás bűntette miatt, majd az ügyet vádemelési javaslattal továbbították az illetékes ügyészségnek.

A cégvezetőre – mivel nem először követett el ilyen bűncselekményt – akár 5 évig terjedő szabadságvesztés is várhat az adóhátralék és a bírságok megfizetésén túl.