Egy hónappal azelőtt ugyanis szólt az egyik védőnő, hogy megverhettek a kisbabát. A szülei vitték végül kórházba, ahol kiderült: szinte nincs olyan csontja, ami nem tört még el

Egy átmeneti gyerekotthonban van a megvert csecsemő. Kiderült, a helyi védőnő már jelezte, hogy bántalmazzák, mégsem tett senki semmit.

– Hozzánk február 24-én érkezett egy jelzés a védőnő által amiben tájékoztatta a gyermekjóléti központot arról, hogy feltehetőleg bántalmazás történt – mondta Halász Sebastien, a kistérségi gyermekjóléti központ vezetője.

A három hónapos csecsemőt a szülei vitték be március közepén a miskolci gyermekambulanciára. Egy hónappal azután, hogy a védőnő jelezte: látta rajta a sérüléseket. A miskolci kórházban megvizsgálták az orvosok és azonnal kiderült, hogy valaki brutálisan megverhette. Nem először járt itt a csecsemő, de eddig nem voltak ilyen durva sérülései.

– Szülők hozták be, hogy az egyik végtagját nem mozgatja, duzzadtnak látják. Kiderült, hogy combcsonttörése van, emellett számos más testtájon találtunk töréseket mind a négy végtagján, illetve bordatörése is volt – mondta Réti Gyula, a megyei kórház osztályvezető főorvosa.

A főorvos azt mondja, hogy egyre gyakrabban találkoznak ilyen, vagy ennél brutálisabb sérüléseket szenvedett gyerekekkel.

– Sokszor ilyen csikkégette nyomokat is látunk. Ilyenkor felmerül a gyanú, tehát ilyenkor nekünk a gyanú alapján a gyermekjóléti szolgálatot elsősorban, aztán a rendőrséget is értesíteni kell – tette hozzá Réti főorvos.

A kórházból a rendőrök vitték el a csecsemőt ide, ebbe a gyermekotthonba. Ez viszont csak átmeneti megoldás, mondja az intézmény vezetője.

– Ezt az ideiglenes hatályú határozatot a rendőrség hozta meg, ez 30 napra szól. 30 nap után pedig döntenek a gyerek sorsáról, hogy átmeneti nevelésbe kerül, vagy pedig visszakerül a gyermek a családjához – mondja Halász Sebatien.

A rendőrség egyenlőre ismeretlen tettes ellen nyomoz, későbbre ígértek tájékoztatást. Azt sem mondták meg, hogy visszaadják-e a gyereket a szüleinek. És vizsgálják azt is, felelős-e a gyermekjóléti szolgálatnál valaki.