Az Amnesty International arra kéri a rendőrséget, hogy a kadályozza meg a rasszista erőszakot Hejőszalontán, ahová demonstrációt hirdetett szombatra a Jobbik Magyarországért Mozgalom a „cigányterror” ellen. A jogvédő szervezet a tiszaújvárosi és az országos rendőrfőkapitánynak is írt levelet az ügyben pénteken.

Az Amnesty International Magyarország igazgatója és munkatársai Hejőszalontán lesznek szombaton több más civil szervezettel együtt, hogy figyeljék a helyzet alakulását, és élőlánccal próbálják megvédeni a helyi romákat, ha kell.

Az Amnesty International figyelmeztette a magyar hatóságokat nemzetközi jogi kötelezettségükre, mely szerint minden állampolgárnak egyenlően biztosítani kell a személyes biztonság védelmét, valamint mindent meg kell tenni azért, hogy megelőzzék és megbüntessék a nem állami szereplők által elkövetett erőszakot, különösképp a rasszista indítékú erőszakos cselekményeket.

A jogvédő szervezet arra szólította fel a rendőrséget, hogy Hejőszalontán és más falvakban biztosítson megfelelő védelmet a romáknak és tartsa fenn a törvényes rendet.

A Jobbik csütörtökön közölte, hogy fáklyás felvonulást tartanak jobbikos országgyűlési képviselők részvételével szombat este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőszalontán. A felvonulásra szóló felhívás címe: „Demonstráció a cigányterror ellen.” A rendezvényen több jobbikos országgyűlési és önkormányzati képviselő is felszólal. A Jobbik egy március 23-i hejőszalontai gyilkosságra hivatkozik: megöltek egy 50 éves asszonyt, az eddigi adatok szerint az albérlői. Még aznap Egyed Zsolt és Balla Gergő, jobbikos országgyűlési képviselők közleményükben azt állították: „Hejőszalontán brutális, cigánybűnözők által elkövetett gyilkosság történt”.

Közben a Facebook közösségi portálon élőláncot szerveznek civilek, hogy megóvják a hejőszalontai romákat. A Hejőszalontai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Balogh Adrien közölte: mind a 350 roma nagyon fél a szombati eseménytől. A romák nem értik, miért őket tartják bűnösnek egy olyan gyilkosság miatt, amelynek még sem körülményei, sem elkövetői nem ismertek.