Lakossági fórumot rendezett a Miskolci Hőszolgáltató Kft. és a Bioenergy Miskolc Kft. a Kiliánba tervezett biomassza-fűtőmű kapcsán szerda délután, ahol a beruházás részleteiről is beszámoltak és a felmerülő kérdésekre is válaszoltak

Mint ismert a fűtőműnek csak 25%-ban lesz tulajdonosa a város, eddigi ismereteink szerint a fennmaradó 75% Wicha József miskolci vállalkozó tulajdonát képezi. A lakossági fórumon Vécsi György, a MIHŐ Kft ügyvezető igazgatója, és Méhn Imre, a fűtőművet üzemeltető Bioenergy Miskolc Kft. ügyvezetője a beruházás mellett szóló érveket sorakoztatott fel, és próbálta megnyugtatni a jelen lévő környékbeli lakókat, és a környék önkormányzati képviselőit.

Seresné Horváth Zsuzsa (Fidesz), önkormányzati képviselő a Szinva Rádiónak nyilatkozva elmondta: A Fidesz abban hibáztatja a projekt előkészítőit, hogy nem kellő mértékben, és nem időben tájékoztatták az érintett lakosságot. Fontosnak tartja a jelenlegi városvezetés is, hogy minél több alternatív energiaforrás álljon a lakosság rendelkezésére. A képviselőasszony fontosnak tartotta kiemelni, hogy öt év múlva, a támogatási idő leteltét követően a MIHŐ Kft. 75%-ban lesz tulajdonosa a fűtőműnek. Végül arra tett javaslatot, hogy a beruházás elkészülte után az érintett társasházak, és az értéküket vesztett lakások tulajdonosai számára csökkenhetne a hőszolgáltatás ára.

Jakab Péter (Jobbik), önkormányzati képviselő szakmailag megbízhatónak nevezte a projektet, a beruházóról ugyanezt nem tudja elmondani, mivel a cég 2008 óta most először szervezte meg az első lakossági fórumát, ahol tájékoztatta a lakosságot. A képviselő másik problémája az ismert tulajdonosi viszony, és azt sem tartja megnyugtatónak, hogy a jelenlegi helyzet csak öt év múlva fog a város javára megfordulni, hiszen jogilag már három év múlva is lehetőség lenne erre. Jakab Péter nem érti, miért kell plusz két évet adni a magánbefektetőnek, hogy számára és ne a város számára profitáljon ez a vállalkozás. A Jobbik miskolci alelnöke nem érti továbbá, hogy miért kapott a múlt héten Bartha Györgytől (MSZP) egy olyan telefont, hogy ez nem a szocialistáknak, hanem Wicha Józsefnek és a Fidesznek, azon belül is Mengyi Rolandnak az üzlete. A képviselő meglátása szerint pártneveknek egy ilyen beruházás kapcsán nem szabadna elhangozni, csak annak, hogy ez a város érdeke. Úgy érzi joggal lehet szkeptikus a tekintetben, hogy ez valóban a város és nem különböző gazdasági érdekszövetségek hálójában vergődő politikusbűnözők érdekeit fogja szolgálni. Kijelentette: a korábban meghirdetettek szerint aláírásokat fog gyűjteni, hogy kiderüljön, ki támogatja, és ki ellenzi a beruházást, ennek eredményét az április közgyűlésen a képviselők elé tárja.

Bartha György, az érintett terület önkormányzati képviselőjének véleménye szerint a fűtőmű azoknak, akik távfűtéses lakásban élnek és a városnak, mely üzemelteti mindenféleképpen hasznos lesz, mivel ez a földgázfüggőséget csökkenti és komoly összeget takarít meg éves szinten. Felvetette, hogy a beruházással együtt a Boldog utca csapadékvíz-elvezetését is meg lehetne oldani, a régi kisvasút nyomvonala pedig a Dorottya utcára menő vezeték lefektetésével legalább rendeződik. Az MSZP önkormányzati képviselője a Szinva Rádió azon kérdésére, miszerint a biomassza-fűtőmű ő szerinte valójában Mengyi Rolandnak az üzlete, elmondta: Mondott ilyet, ám csak kíváncsi volt, hogy ez hogyan fut végig a rendszeren, és nagyon sajnálja, hogy „magukat politikusnak mondott emberek” úgy terjesztik ezt, mint tényt. Ez egy dezinformáció, erről neki nincs sem írásos anyaga, sem bizonyítéka. Nem tudja kinek az üzlete ez valójában. Ezt csak elmondta, és sajnálja, hogy Jakab Péter ezt úgy veszi, mintha kész tény lenne, és a nélkül terjeszti, hogy utánajárt volna, és próbálná megerősíteni.

A Szinva Rádió szerette volna megszólaltatni az ügyben Dr. Mengyi Rolandot is, ám a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült elérni.

szinva rádió információ